Pátek, 26. dubna 2024

Konference k ekologické výchově ve Vlašimi

Konference k ekologické výchově ve Vlašimi

Ve dnech 18. - 19. 11. 2009 se do Vlašimi sjedou učitelé z celého Středočeského kraje na konferenci k ekologické výchově.

Učitelé zde mohou načerpat nové poznatky a náměty, vyměnili si své zkušenosti a inspirovali se v začleňování ekologické (environmentální) výchovy do výuky.

Akce pod názvem "IX. Pedagogická konference Výchova a vzdělávání pro život" proběhne v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim, v rámci projektu M.R.K.E.V. První den konference je určen pro učitele mateřských škol a 1. stupně základních škol. Druhý den pak pedagogům 2. stupně základních škol a středních škol.



"Na programu bude po oba dny nejprve krátký přednáškový blok, kde se představí některé projekty a služby pro školy ve středočeském kraji. Po té se účastníci rozdělí do volitelných dílen, které povedou zkušení lektoři," uvedla Jana Dufalová z Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim.



První den to bude Mgr.Kateřina Jančaříková z PedF UK v Praze s dílnou nazvanou Šnečí závody, ukáže, jak lze ekologickou výchovu propojit s dalšími předměty. Ze Střediska ekologické výchovy Sluňákov v Olomouci dorazí lektorka Helena Nováčková a spolu s živým vodníkem představí celoroční projekt Otvírání studánek. Iva Valtrová z MŠ Zvole nás zavede do Království léčivých bylinek. Dále bude představena lesní mateřská školka Šárynka.a také se seznámíme s praktickou ukázkou zpracování ovčí vlny .



Druhý den povede Mgr. Karel Murtinger z centra EkoWATT dílnu o obnovitelných zdrojích energie a o možných energetických úsporách. Dále bude kromě jiného řeč o ekologické etice, nebo o teorii rozličných inteligencí. Lektorka ze Sdružení TEREZA představí program Les a klimatické změny a rovněž metody kritického myšlení.



Konference je akreditovaná u MŠMT a spolufinancuje ji Evropský sociální fond (ESF) a státní rozpočet ČR v rámci Projektu Podpora zvyšování kvality environmentální výchovy ve středočeských školách. Záštitu nad konferencí převzal náměstek hejtmana středočeského kraje Ing. Miloš Petera.



Další informace o konferenci u Jany Dufalové, jana.dufalova@csop.cz, nebo na telefonu 317845169.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů