Úterý, 23. dubna 2024

Investoři objevují ekobanky

Investoři objevují ekobanky

V důsledku krize ztratilo mnoho soukromých investorů důvěru v úvěrové ústavy. Abstraktní finanční produkty, kterým nerozuměli, jim přivodily velké ztráty. Jako alternativa se vyprofilovaly "zelené" banky. Vedle čistého svědomí slibují finanční jistotu a transparentnost. Klienti zelených bank se často zříkají nadprůměrných úroků a výnosů. Za to se peněžní ústavy snaží o investice šetrné vůči životnímu prostředí a sociálně spravedlivé. Patří k nim například obnovitelné energie nebo výstavba cenově přijatelných bytů.

Uprostřed krize, která jiné banky dovedla na pokraj zhroucení, prožívají zelené banky opravdový boom. GLS Bank, založená v roce 1974, například získala v prvním pololetí kolem 7000 nových klientů a její bilanční suma stoupla téměř o 30 % na 1,3 mld. EUR. Svoji bilanční sumu ve stejném období výrazně zvýšila i norimberská UmweltBank. Také menší Ethikbank zaznamenala v prvním pololetí růst okolo 15 %. "To je i známkou toho, že zelené banky opustily svoji mezeru na trhu," prohlásil bankovní expert Markus Feck ze spotřebitelské centrály Nordrhein-Westfalen.

Místo pro růst začaly hledat i další zájemci. Pojišťovací společnosti jako Allianz, HDI-Gerling nebo Ergo lákají dlouhodobým důchodovým a životním pojištěním. Spotřebitel se u těchto investic rozhodne, do jakých ekofondů mají jeho peníze plynout. Fond trvale udržitelného rozvoje nabízí podle Allianz v dlouhodobé perspektivě dobré šance pro úspěch. Jedná se často investice do podniků, které jsou průkopníky v oblasti trhu a inovací. Nicméně investičním objemem 10 mil. EUR je podíl těchto fondů v životním pojištění Allianz stále malý.

Kdo si chce být skutečně jistý, že jeho peníze budou investovány pouze ekologicky a sociálně "čistým způsobem", musí získat dobré informace. Experti varují před ekofondy, které do environmentálních podniků investují jen částečně a zbytek jde do tradičních cenných papírů. Další lest spočívá v hodnocení "best-in-class", které posuzuje ekologičnost podniku v poměru k celému odvětví. Tak se občas dostanou do ekofondů ropné koncerny, letecké společnosti nebo jiní znečišťovatelé životního prostředí, protože jsou ve své branži hodnoceny jako best-in-class v oblasti udržitelného rozvoje. Opatrní investoři přecházejí na ekoinvestice kvůli aspektu bezpečnosti a transparentnost - ekologická stránka je pro ně dodatečným bonbónkem. Zelené banky zpravidla zveřejňují na internetu rozsáhlé informace ohledně poskytování úvěrů a kapitálových investic. Ekobanky jsou si vědomy rizik a hledají jistoty: úvěry na nové investice poskytují v takové výši, že státem garantované úhrady dodávek kryjí úroky a splátky. Riziko výpadku je proto minimální.

ZDROJ: BANKOVNICTVÍ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů