Pátek, 29. března 2024

Fotovoltaika v roce 2010

Fotovoltaika v roce 2010

Energetický regulační úřad nedávno zveřejnil cenové rozhodnutí týkající se výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů pro rok 2010. Viz www.eru.cz. Ceny pro fotovoltaické elektrárny však zatím zatím vyhlášeny nejsou. ERÚ čeká, zda parlament rozhodne o změně zákona, která by umožnila snížit výkupní ceny pro nově vybudované elektrárny o více než současných 5 %.

Rozhodnutí o cenách z fotovoltaiky by však ERÚ měl vydat nejpozději do 30. listopadu. Na základě zveřejněných cen se totiž provozovatelé elektráren budou rozhodovat, zda v roce 2010 budou vyrobenou elektřinu prodávat za regulovanou výkupní cenu, nebo zda si zvolí režim zelených bonusů. Podle zákona (vyhl. č. 475/2005 Sb.) toto rozhodnutí musí oznámit provozovateli regionální distribuční soustavy nejpozději právě do 30. listopadu.



Provoz v režimu zelených bonusů využívá drtivá většina malých elektráren na rodinných domcích. Ty i v příštím roce budou nakupovat elektřinu v ceně od cca 4,5 do 2,5 Kč/kWh. I nadále pro ně tedy asi bude výhodnější provoz v režimu zelených bonusů - nedá se čekat. že rozdíl mezi zeleným bonusem a výkupní cenou bude vyšší než uvedené nákupní ceny elektřiny (v roce 2009 byl 0,98 Kč/kWh). To platí v případě, že v domě se významná část elekřiny spotřebovává v době,kdy svítí slunce.



Pokud rozdíl mezi výkupní cenou a zeleným bonusem nestoupne u fotovoltaiky zhruba na 3 Kč/kWh, bude i nadále platit absurdní situace, že elektřinu z fotovoltaiky je ekonomicky výhodné pálit v kamnech.



Karel Srdečný, EkoWAT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů