Čtvrtek, 28. března 2024

Studie: Odpustky za letenky nefungují. Příroda trpí dál

Studie: Odpustky za letenky nefungují. Příroda trpí dál

New York - Dobrovolné příplatky k letenkám, které mají kompenzovat emise skleníkových plynů produkované letadlem, jsou kontraproduktivní.

Lidé sice uleví svědomí, ale životnímu prostředí ne. Ba naopak.

Podle listu The New York Times mají lidé, kteří si za letenku připlatí ekologický příplatek čisté svědomí a nezdráhají se cestovat častěji. Ve výsledku tak příplatky životnímu prostředí škodí a přispívají ke globálnímu oteplování.

Informovala o tom americká cestovní kancelář Responsible Travel, která s nápadem přidávat k ceně letenky dobrovolný ekologický příplatek v roce 2002 přišla a nyní tuto službu ruší.

"Cestující se uklidňují tím, že zaplatili čtyři dolary, čímž emise oxidu uhličitého kompenzovali a mohou tedy létat bez omezení," řekl Justin Francis ředitel společnosti Responsible Travel.

Podle expertů by navíc musely být poplatky daleko vyšší. Na kompenzaci letu jednoho cestujícího z Londýna do New Yorku by údajně bylo třeba 200 - 300 dolarů.

Původní úmysl by ten, že výtěžek z dobrovolného příplatku od pěti do čtyřiceti dolarů, odvíjející se od délky letu, poputuje na ekologické aktivity, jako jsou zateplování domů nebo výsadba nových stromů. Tím by měla být emise skleníkových plynů vykompenzována.

Obchod se svědomím dosahuje obrovských rozměrů

Jak se ale ukázalo v praxi, tento napád nefunguje. V posledních letech se přitom staly ekologické odpustky populárními a jen ve Spojených státech je nabízí desítky hotelů a cestovních kanceláří. Příplatky navíc začaly nabízet i samotné aerolinky. Před dvěma měsíci tuto službu představily United Airlines.

Celosvětově se obchod se zelenými odpustakami rozrostl do obrovských rozměrů a točí se v něm stovky milionů dolarů. Přitom možnost kontroly, v jaké míře tyto peníze skutečně pomáhají zmírňovat důsledky lidské činnosti na životní prostředí, jsou minimální.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů