Pátek, 19. dubna 2024

Rozpočet unie je plný chyb, mizí miliardy

Rozpočet unie je plný chyb, mizí miliardy

Audit rozpočtu unie ukazuje, jak členské státy i sama Evropská komise vyhazují oknem stamiliony eur.

Nudné a často i smutné bývá obvykle čtení výročních zpráv o plnění rozpočtu Evropské unie, které každoročně produkuje Evropský účetní dvůr. Už patnáct let v řadě totiž konstatuje, že účty Unie jsou plné nesprávných a chybných údajů, a schvaluje je pouze s výhradou.

Také čerstvě publikovaná výroční zpráva za rok 2008 nabízí celou řadu příběhů o tom, jak EU a členské státy vyhazují oknem stamiliony.

Projekt Evropského fondu pro regionální rozvoj za 5,7 milionu eur podporoval výstavbu tří vyrovnávacích věží na vodovodním potrubí na rozvod vody z místní přehrady. "Vodovodní potrubí se ale nikdy nepoužilo, protože přehrada nebyla nikdy naplněna vodou," konstatuje se suchým humorem kontrolor. "Řídící orgán věděl, že projekt nemůže dosáhnout stanovených konkrétních cílů, a že je proto nezpůsobilý. Rozhodl se však zahrnout jej do programu, aby nahradil jiný projekt, který komise odmítla," dodává.

Anebo historka z Rumunska: bezmála šest tisíc tamních zemědělců zinkasovalo neoprávněně evropské peníze - 2,2 milionu eur - na neexistující pozemky. Místní úřady je ani nepokutovaly. V jednom z kontrolovaných případů šlo o neoprávněně vyplacené dotace na "trvalé pastviny". Audit odhalil, že "žádný z pozemků nenesl stopy toho, že by se na nich v posledních letech pásla zvířata nebo že by byly sečeny ... část půdy se používala jako skládka odpadu".

Nepořádek ale vládne i v samotném "mozkovém centru EU". Tak třeba zabezpečený evropský systém pro automatický přenos zpráv SESAME. Vyvíjí ho Rada EU již od roku 2002. Původní cílový termín pro jeho zavedení byl červenec 2004. Nyní se hovoří o roku 2012. Rada každoročně požaduje na projekt rozpočet 59 milionů eur. Za celou dobu ale utratila pouhé dva miliony. "Opakované nadhodnocování odporuje zásadě právnosti rozpočtu," konstatoval audit. Přebytečné peníze Rada vždy přesune na jinou akci a utratí je.

Evropská komise na tom není o mnoho lépe: v červnu 2008 zavedl její Úřad pro správu a vyplácení individuálních nároků nový systém nazvaný Informační systém pro individuální nároky IRIS. Motiv? Zlepšit správu platů a dalších dávek eurobyrokratů. Výsledek? "Přechod na systém IRIS vedl k četným problémům při výpočtu platů," uvádí výroční zpráva Evropského účetního dvora.

Auditoři nicméně přesto dospěli k závěru, že hospodaření s evropskými penězi se mírně zlepšuje. Problematické ale zůstává financování politiky soudržnosti. Míra chyb a omylů dosáhla jedenácti procent z celkové částky 24,8 miliard eur.

AUTOR: Tomáš Hořejší
Od našeho zpravodaje z Bruselu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů