Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda chce zarazit příliš rychlý boom slunečních elektráren

Vláda chce zarazit příliš rychlý boom slunečních elektráren

Novela zákona má umožnit rychlejší pokles příliš "výhodných" cen pro sluneční elektrárny.

Kdo si chce přijít na velké peníze za zvýhodněnou energii ze slunce, měl by si pospíšit a svou elektrárnu připojit k síti do konce příštího roku. Vláda v pondělí schválila návrh novely, která umožní snižovat výkupní ceny zelené elektřiny o více než pět procent ročně. Současná úprava přitom povoluje maximálně právě pětiprocentní pokles.

"Novelu jsme navrhli proto, že byl silný nepoměr v podpoře různých druhů obnovitelných zdrojů energie," říká ministr průmyslu Vladimír Tošovský. Díky vysokým výkupním cenám a poklesu cen solárních panelů - letos až o třetinu - zažívá Česko boom slunečních elektráren. Ten ale platí lidé v cenách elektřiny. Ročně jde o miliardy korun.

Zájem o sluneční byznys potvrzují i údaje o nárůstu instalovaného výkonu v Česku. Ten je nyní přes 133 megawattů, což odpovídá přibližně desetině výkonu jednoho bloku Temelína. Ještě koncem loňského roku to bylo jen 54 megawattů. A další projekty se chystají, nedávno oznámil výstavbu sluneční elektrárny na Znojemsku i polostátní ČEZ.

Stát nyní platí za jednu kilowatthodinu získanou ze slunce téměř 13 korun. "Pro rok 2011 je potřeba počítat se snížením výkupních cen, měřeno proti dnešní ceně, asi o 30 procent," odhadl místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. Tedy na úroveň obvyklou třeba v Německu.

Podle ekologů je návrh rozumný. "Zákon motivuje k inovacím a snižování nákladů, jenom je třeba výkupní ceny v některých případech upravit, aby odpovídaly trendu. České solární elektrárny už teď snižují exhalace o množství, které odpovídá výfukovým plynům ze 48 tisíc aut," říká Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Investoři s úpravou zákona souhlasí, bojí se však, že nesprávný výklad by mohl omezit dlouhodobý rozvoj. "Obáváme se radikálních škrtů na základě zkreslených informací, které kolují v médiích. Podle nich státní orgány a distribuční společnosti operují s údaji o návratnosti, výši investic a zatížení přenosových sítí, jež nevycházejí z praxe. Pokud budou úpravy založeny na nepravdivých číslech, mohou rozvoj fotovoltaiky zcela zadusit," řekl HN šéf Energy 21 Daniel Kunz, který se podílí na přípravě nové fotovoltaické asociace.

Úprava nepočítá s úplným zrušení 5procentní hranice. Ta má však přestat platit, když bude u investic dosaženo návratnosti kratší než 11 let. Podle ERÚ i Kunze se investorům nyní vrátí peníze asi za osm až 10 let. Stát přitom garantuje zvýhodněnou cenu na 20 let. Pokud úprava projde parlamentem a podepíše ji prezident, nedotkne se již fungujících zdrojů, ani těch, jež budou připojeny k síti do konce příštího roku.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů