Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Indii budú všetky slony, žijúce v zoologických záhradách a cirkusoch, presťahované do prírodných rezervácií a na iné chránené územia, kde budú mať tieto hrubokožce pod dozorom tradičných cvičiteľov k dispozícii dostatočné priestory. S odvolaním sa na oficiálne zdroje druhej najľudnatejšej krajiny sveta o tom dnes informovala agentúra Associated Press.
Nariadenie indických úradov sa týka približne 140 slonov, žijúcich v 26 zoologických záhradách a 16 cirkusoch. Ochrancovia práv zvierat v uplynulých mesiacoch často informovali o prípadoch slonov, spútaných reťazami na viacero hodín denne.
Výskumní pracovníci dokázali, že voľne žijúce slony žijú dlhšie a sú v lepšom fyzickom stave, ako v zajatí žijúce hrubokožce.

Prevence závažných havárií
Sněmovna schválila novelu zákona o prevenci závažných havárií. Návrh nyní zamíří do Senátu. Novela také mění způsob a podávání hlášení o závažných haváriích a pravidla zveřejňování informací o schválené bezpečnostní dokumentaci, o vnějším havarijním plánu nebo jejich aktualizacích.

Chrysler ruší výrobu elektromobilů
Americká automobilka Chrysler pod křídly italského Fiatu ruší ambiciózní plány vývoje celé modelové řady elektromobilů a hybridních vozů a jejich masového prodeje. Firma v rámci plánů Fiatu, nového strategického partnera Chrysleru, rozpustila divizi Envi, kde se vývoj "zelených" automobilů soustředil.

EU dá chudým peníze na energie
Evropská unie dá rozvojovým zemím v Africe, Karibiku a oblasti Tichého oceánu v letech 2009 až 2013 pomoc ve výši 200 mil. eur (přibližně 5,2 mld. Kč). Oznámila to Evropská komise. Peníze jsou podle Bruselu určeny ke zlepšení přístupu těchto států a jejich obyvatel k energiím.
Cílem je bojovat proti odlesňování, kterému řada těchto zemí čelí a jež má pak dopady na životní prostředí.
Podle Evropské komise asi jen desetina zemědělského obyvatelstva chudých zemí v Africe, Karibiku a oblasti Tichého oceánu má přístup k energetickým službám slučitelným s pravidly udržitelného rozvoje. Z těchto peněz by tak měly být podporovány aktivity, které pomáhají hledat řešení za pomoci obnovitelných zdrojů energií. Priorita se bude dávat třeba na projekty využívající sluneční, větrnou, vodní energii či biomasu.

U Pravčic bude solární elektrárna
U Pravčic na Kroměřížsku má vyrůst solární elektrárna o výkonu 3 megawatty. Investorem¨je pražská společnost Solar 4, která nyní žádá o posouzení stavby na životní prostředí. Předpokládané náklady stavby jsou 240 mil. Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů