Čtvrtek, 18. dubna 2024

Své diplomatické volvo nechal být. Dánský velvyslanec v Praze přesedlal na kolo

Své diplomatické volvo nechal být. Dánský velvyslanec v Praze přesedlal na kolo

Změnit postoj Čechů vůči snahám o řešení klimatických problémů chce dánský velvyslanec. Již za 14 dní totiž v Kodani začíná klimatická konference OSN.

Potkáte-li v centru Prahy zvláštní nákladní kolo a na něm elegantního pána v obleku, nejspíš se bude jednat o velvyslance Dánského království Ole Moesbyho. Tento ambasador totiž na všechny schůzky jezdí od středy na kole.

Hned první den tak vyjel přímo za premiérem Janem Fischerem, kterého do Lichtenštejnského paláce pozval na česko-dánské fórum o spolupráci byznysu a univerzit.

"Na kole budu jezdit na všechny své pracovní schůzky, pokud tedy nebudou od ambasády na Maltézském náměstí příliš daleko či příliš do kopce," slibuje diplomat. Typický dánský dopravní prostředek, černé kolo s velkým boxem na nákup či spolucestujícího, si objednal minulý týden přímo z Kodaně. Aby působilo diplomaticky, doplnil ho ještě dánskou vlajkou.

Důvod výměny oficiálního volva za ekologický bicykl je přitom nasnadě. "Cyklojízdami chci české úředníky, politiky, podnikatele i veřejnost upozornit na klimatickou konferenci OSN v Kodani, která začíná již za dva týdny a její závěrečný dokument má nahradit Kjótský protokol. Ale v téhle zemi - oproti třeba Francii či Německu - se o tom příliš nemluví. A když ano, tak kvůli prezidentovi dost jednostraně," stěžuje si dánský velvyslanec.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů