Pátek, 19. dubna 2024

Na prosincové konferenci o ovzduší prý bude 65 světových lídrů

Na prosincové konferenci o ovzduší prý bude 65 světových lídrů

Kodaň - Dánsko dnes podle agentury Reuters oznámilo, že na prosincový summit OSN o ochraně ovzduší přijalo pozvání 65 vedoucích světových představitelů. Dokument, který by měl být v Kodani podepsán, má navázat na Kjótský protokol o snižování vypouštění skleníkových plynů, který platí do roku 2012.

Dánsko před deseti dny oficiálně pozvalo hlavy států a vlád 191 členských zemí OSN na závěrečné dva dny klimatické konference, která se uskuteční od 7. do 18. prosince. Chce tak přispět k dosažení dohody na schůzce, na níž měli původně zasednout ministři životního prostředí.

Dánští představitelé odmítli poskytnou úplný seznam těch, kdo souhlasili s tím, že se kodaňské konference zúčastní, ale oznámili, že někteří vrcholní státníci, například z Británie, Německa, Francie, Japonska, Indonésie či Brazílie, informovali o svém záměru na konferenci přijet.

Mluvčí dánské vlády sdělil, že Kodaň nechá na těchto státnících, aby sami o své účasti na klimatické konferenci informovali.

Předběžné dohodě o klimatu, která by měla být dosažena na prosincové konferenci, se v úterý v Kodani přiblížili na svém setkání ministři životního prostředí asi 40 zemí světa. Několik ministrů však prý uvedlo, že panuje shoda nad návrhem, že na prosincovém vrcholném setkání by se mělo dosáhnout spíše jen politické dohody o společných cílech. Právně závazná konkrétní dohoda se zřejmě bude hledat až příští rok. Tento postup podpořil mimo jiné americký prezident Barack Obama

Cílem klimatického summitu v dánské metropoli původně byla nová mezinárodní dohoda o redukci vypouštění skleníkových plynů, které ohrožují ovzduší planety. Ta dosavadní, známá jako Kjótský protokol z roku 1997, zavazuje průmyslové státy, aby do roku 2020 snížily v průměru o pět až sedm procent emise skleníkových plynů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů