Čtvrtek, 28. března 2024

CNG populární i v půjčovnách

CNG populární i v půjčovnách

Autopůjčovna Sixt ve spolupráci se značkou Mercedes-Benz a společností Pražská plynárenská představují projekt Sixt green rent, v rámci nějž pod výstižným mottem "Jezdím levně a ekologicky na zemní plyn" Sixt pronajímá vozy s CNG pohonem. Spalováním zemního plynu se do ovzduší uvolňuje výrazně nižší množství škodlivin než spalováním klasických pohonných hmot.

Sixt od října v Česku pronajímá vozy Mercedes Benz B 180 NGT (Natural Gas Technology). Zatímco cena za jeden kilometr s vozem kategorie jako Škoda Superb nebo VW Passat s benzínovým motorem je cca 3Kč, v případě CNG pohonu se u Mercedesu třídy B snižuje na cca 1Kč. A aby ekonomická výhoda vozu s pohonem CNG byla ještě zřetelnější, Sixt připravil nižší cenu za jeho pronájem. Cena 800 Kč za den je o 40 % levnější než například cena běžně půjčovaných Octavií a o 70% levnější než srovnatelné kategorie vozů Standard (Superb, Passat atp.).

Partnerem projektu je i Pražská plynárenská, která jako první v ČR otevřela v prosinci 2007 autopůjčovnu vozidel s pohonem CNG v Praze 4. Projekt byl velmi úspěšný, v roce 2008 získal prestižní ocenění Energy Globe Award ČR v kategorii Vzduch a dnes jsou již v provozu další pobočky (v Českých Budějovicích a německém Chamu).

Provozuje celkem čtyři CNG plnicí stanice na území hlavního města Prahy, přičemž stanice otevřená v květnu letošního roku v areálu Pražských služeb Pod Šancemi je svým výkonem největší v ČR a třetí největší ve střední Evropě. Ve výstavbě je aktuálně pátá CNG plnicí stanice, která bude uvedena do provozu v polovině října letošního roku a výstavba dalších stanic je plánována i v příštích letech.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů