Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ přistupuje ke standardizaci dobíjení elektromobilů

ČEZ přistupuje ke standardizaci dobíjení elektromobilů

Společnost ČEZ se připojila k iniciativě energetik sdružených v evropské asociaci Eurelectric o "standardizaci dobíjecí infrastruktury pro elektrická vozidla". Eurelectric je odvětvovým sdružením zastupujícím společné zájmy evropského odvětví elektroenergetiky a rovněž připojených a přidružených subjektů z různých zemí světa, které napomáhá při formulaci společných řešení a při jejich koordinaci a zavádění do praxe.

Deklaraci, jejímž cílem je podpora rozvoje a konkurenceschopnosti elektroenergetiky, podepsalo a předalo 50 zástupců významných evropských distribučních a energetických společností včetně zástupců EDF, ENEL, RWE, E.ON a dalších. Návrh standardizace se týká unifikace konektorů pro dobíjení elektromobilů u budoucích dobíjecích stanic. Účastníci iniciativy se zavazují aplikovat schválená pravidla a technické parametry konektorů pro nové projekty dobíjecích stanic. Dalším krokem bude testování technologií dobíjení a pilotní projekty, které přinesou potřebné zkušenosti z reálného provozu. Následovat bude společné úsilí o oficiální standardizace částí dobíjecí infrastruktury standardem ISO a IEC. Cílem deklarace je také získat politickou podporu Evropské komise (EK), která může pomoci nastavit pobídky, jež podpoří výzkum a technologií v této oblasti a odstraní komerční překážky v uvádění elektromobilů do provozu.

Antonio Tajani, viceprezident EK a komisař pro dopravu řekl: "Iniciativu Evropského energetického sektoru chápu jako součást odpovědnosti energetických firem, které tímto přispívají k rozvoji technologií, které v budoucnu pomohou poskytnout bezemisní a tichou dopravu pro Evropu."

"ČEZ vnímá koncept elektromobility a projekty na výstavbu dobíjecích stanic jako obrovskou příležitost pro zlepšení životního prostředí a kvality života zejména ve městech. Abychom budoucím elektromobilistům přinesli co nejvyšší komfort při dobíjení, logicky jsme uvažovali o jednotné podobě dobíjecích technologií. Z toho důvodu se nám iniciativa sdružení Euroelectric zdá jako dobrý základ, který zajistí jednotný postup v celé Evropě. Těžko si představit, že by zákazník chtěl elektroauto, u kterého by musel při každém dobíjení shánět jiný konektor," řekl Tomáš Chmelík, manažer projektu emobility společnosti ČEZ.

ČEZ připravuje vlastní pilotní projekt na testování a výstavbu sítě dobíjecích stanic v ČR. V současné době probíhají jednání o vhodném testovacím regionu i výběru partnera na poskytnutí testovacích elektromobilů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů