Pátek, 29. března 2024

USA oznámí snížení emisí až v Kodani

USA oznámí snížení emisí až v Kodani

Washington až dosud odmítal stanovit oficiální cíl pro snižování zplodin. Evropská unie stále věří, že summit skončí závaznou dohodou.

Vlekaře v rakouských Alpách přinutily dvacetistupňové teploty odložit začátek lyžařské sezony, britští vinaři si pochvalují letošní sklizeň. Přibývá zpráv, že na světě začíná být opravdu teplo.

Politici, kteří se sjedou 7. prosince na klimatickou konferenci v dánské Kodani, cítí ze všech stran velká očekávání.

Dva týdny před zahájením schůzky ale není nic jisté.

Světoví lídři měli původně v Kodani uzavřít závaznou dohodu o snížení emisí, která by nahradila Kjótský protokol, jehož platnost končí v roce 2012. Stále hlasitěji ale zní, že Kodaň skončí pouhou deklarací. A závazná smlouva přijde až za rok.

Skepsi posiloval i Washington, který je s Čínou největším světovým znečišťovatelem. Dosud odmítal stanovit jasný cíl pro omezení emisí.

Bílý dům nyní naznačil, že svůj závazek oznámí až v Kodani. "Závazek, který předložíme, musí korespondovat s tím, co jsme schopni prosadit v legislativním procesu," řekl agentuře AP nejmenovaný činitel americké administrativy. Americký cíl bude vycházet z požadavků Senátu, který má budoucí klimatickou smlouvu schvalovat. Washington přitom dosud neratifikoval ani Kjótský protokol. V příštích dnech potom padne rozhodnutí, zda prezident Barack Obama osobně summit navštíví.

Protihráčem USA budou státy Evropské unie, kterým na přijetí dohody záleží. "Unie je připravena snížit objem emisí o 30 procent," vyslovil se švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren, jehož země EU předsedá.

Ochotu snížit emise naznačily z velkých zemí Rusko a Japonsko. Jiné země váhají. Obávají se, co přinese redukce emisí ekonomice. A čekají od summitu jasnou zprávu, jak velké nebezpečí z oteplování vyplývá.

Světová meteorologická organizace včera informovala, že koncentrace skleníkových plynů dosáhla v roce 2008 rekordní výše. "I když nyní zastavíme všechny emise, ještě po 100 letech zůstane v atmosféře 30 procent plynů oproti předindustriální úrovni," řekla expertka Oksana Tarasovová.

Odpůrci snižování emisí ale pokládají tyto zprávy za přehnané. Munici jim dodal únik korespondence z britské univerzity v Norwichi. Z odcizených mailů vyplynulo, že mnozí klimatologové manipulují s výzkumy a zatajují některá fakta, která by mohla nahrávat skeptikům.

"Neuctivá vyjádření v soukromých mailech nemění nic na faktu, že lidská aktivita je příčinou oteplování planety," reagoval v listu Financial Times výzkumník Stephan Harrison z Exeterské univezity.


Ukradené e-maily

Skeptici mají zbraň
Vědce, kteří prosazují přijetí dohody o snižování emisí, poškodil skandál. Z univerzity v britském Norwichi se ztratila data, která naznačují, že klimatologové s výzkumy mnohdy manipulují. V britském tisku se mluví o "aféře Climategate". Podle odpůrců teorie o globálním oteplování je aféra důkazem, že vědci si nejsou vlivem člověka na klimatické změny zdaleka tak jistí, jak veřejně prezentují.

Co bylo v korespondenci
Z některých odhalených e-mailů, z nichž nejstarší byly i třináct let staré, vyplývá, že vědci záměrně zkreslovali výsledky výzkumů. Závěrečné zprávy uhlazovali tak, aby nevyzněly v neprospěch teorie o globálním oteplování. Některé z mailů také byly plné osobních urážek na adresu odpůrců.

Zatajte pokles teplot
Phil Jones, jeden z klimatologů, například radí v dopisech svým kolegům, jakých nápadů použít, aby z výzkumů nebyl patrný případný pokles teplot.

Jak je to s rokem 1998
Klimatičtí skeptici často připomínají, že rok 1998 byl nejteplejší - od té doby už tak teplý rok nepřišel. Teplota tedy klesá, říkají. Vědci naopak tvrdí, že rok 1998 byl výjimečný v důsledku silného působení klimatického jevu El Niňo v Pacifiku. A dodávají, že 10 nejteplejších let v novodobé historii přišlo po roce 1997.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů