Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pohltí zkušení čeští investoři slovenský fotovoltaický trh?

Pohltí zkušení čeští investoři slovenský fotovoltaický trh?

Solární energie v plenkách, tak lze momentálně označit vývoj slovenského fotovoltaického trhu. Ostřílení čeští investoři, kteří s výrobou elektrické energie ze slunce mají zkušenosti z tuzemských projektů, se chystají ke vpádu na slovenské solární pole neorané. U našich východních sousedů totiž od září platí zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Dlouho očekávaná norma garantuje výkupní ceny na dobu 15 let na úrovni 0.448 eur za kilowatthodinu dodanou do sítě. Díky výkupním cenám v eurocentech a nákupech technologií v eurech nehrozí na evropském trhu větší riziko kurzových ztrát. Investice do solárních systémů se na Slovensku stávají velmi zajímavé i pro zahraniční podnikatele. "Čeští investoři mohou navíc ocenit absenci jazykové bariéry. V naší zemi jsou také lepší klimatické podmínky, co se týká výše slunečního svitu," zdůraznil obchodní manažer společnosti HiTechSolar pro Slovensko Marian Kolembus.

Podle jeho slov na Slovensku zatím nehrozí problém s přeplněností tamních tří distribučních sítí. S touto překážkou se naopak tuzemští investoři začínají setkávat bohužel poměrně často. "Nejvýhodnější připojení platí na Slovensku pro projekty do 1 MW. Připojení malých střešních instalací do 8 kW, je zcela bez problémů. Velké elektrárny nad 1 MW již mohou být omezovány," doplnil Kolembus.

Vzhledem ke skutečnosti, že se fotovoltaický trh východních sousedů teprve rozvíjí, tamní firmy podnikající v tomto oboru nemají dostatek zkušeností, jako čeští ostřílení hráči. Řada domácností a podnikatelů, kteří uvažují o nákupu solárního systému, proto upřednostní kvalifikované odborníky s kvalitními technologiemi a prověřenými dodavateli. "Otevření slovenského fotovoltaického trhu může být pro české podnikatele opravdu skvělou příležitostí. Naše společnost se realizací solárních elektráren na klíč zabývá od roku 2004, kdy se výroba elektřiny ze slunce začala rozvíjet v České republice. Během této doby jsme zrealizovali řadu velkých projektů solárních parků a velký počet malých střešních instalací. Své mnoholeté zkušenosti rádi zúročíme i v rámci slovenských projektů." prozradil jednatel uherskohradišťské společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.

Zdroj: HiTechSolar s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů