Středa, 24. dubna 2024

Obama míří do Kodaně se "silnými závazky"

Obama míří do Kodaně se "silnými závazky"

Spekulace, zda na prosincovou konferenci o klimatu v Kodani přijede i Barack Obama, skončily. Bílý dům včera oznámil, že americký prezident se konference zúčastní.

Známo už je také, co Obama v Kodani navrhne: aby se emise skleníkových plynů v USA snížily do roku 2020 o 17 procent proti roku 2005, v dalších fázích pak o 30 procent do roku 2025 a o 42 procent do roku 2030.

"Pro úspěch summitu bude přítomnost Obamy klíčová," reagoval Yvo de Boer, šéf sekretariátu OSN pro klimatické změny.

Americký prezident nedávno prohlásil, že se mezinárodní konference zúčastní jen v případě, že se účastníci přiblíží k dohodě a že jeho přítomnost bude moci k dohodě přispět.

Summit se odehraje od 7. do 18. prosince a měla z něj vzejít globální dohoda, která by vstoupila v platnost 1. ledna 2013 a navázala na Kjótský protokol o snižování vypouštění skleníkových plynů, který platí do roku 2012.

Některé země jako Francie a Brazílie prosazují uzavření konkrétní smlouvy již v Kodani, ale jiné jako Čína chtějí spíš jen politickou dohodu. Právně závazná konkrétní dohoda by se měla hledat nejdříve až příští rok.

AP s odvoláním na nejmenovaného představitele Bílého domu upřesnila, že Obama bude v Kodani 9. prosince. Poté pojede do norského Osla převzít Nobelovu cenu za mír, kterou letos obdržel.

USA se za Kjótský protokol stavějí teprve od nástupu Obamy do funkce, samy ale mají s jeho naplňováním problémy.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů