Pátek, 19. dubna 2024

Máme odvahu k čistým řešením?

Máme odvahu k čistým řešením?

Až se světové špičky příští týden sejdou na summitu v Kodani, nepůjde pouze o globální dohodu, kterak snížit exhalace skleníkových plynů. Ruku na srdce: sebelepší pokračování Kjótského protokolu neubere ani jedinou tunu znečištění. Neméně důležitá než smlouva jsou praktická domácí opatření, jež rozhýbou zelené technologie. Proto ještě větší význam než premiérova výprava do dánské metropole má verdikt, který kabinet vynese nad návrhem energetické koncepce z pera ministra průmyslu Vladimíra Tošovského.

Argumentace se prozatím točí hlavně kolem roku výroby koncepce. Ministr ji brání, podle něj nejde o plán sestavený před rokem 1989. Možná má pravdu, při podrobném čtení nenajdeme jen retro literaturu, ale i prvky sci-fi: jaderné výtopny či závody na přepracování vyhořelého paliva ve středoevropské kotlině. Nicméně páteř programu tvoří dolování uranu a uhlí a explicitní zaměření na vývoz elektřiny. Dobré dárky pro ČEZ, Czech Coal a další velké energetické a důlní firmy. Vydělají na exportu za vysokou cenu devastace krajiny i exhalací.

Teplo není jen uhlí

Tošovský navrhuje zrušení územních limitů těžby, vystěhování a bourání dalších obcí na Mostecku. Více hnědého uhlí přirozeně rovná se větší znečištění. Důvodem má být nedostatek uhlí pro teplárny. Není to pravda. S platnými limity je paliva do roku 2030 dost, pokud přestaneme každý rok vyvážet v elektřině více uhlí, než kolik vytěží sporný důl ČSA. Máme dvě desetiletí na změnu teplárenství.

Právě proto hlavním minusem koncepce nejsou návrhy, nýbrž body, jež v ní chybí. Leitmotivem musí být zateplení českých domů a další podobná opatření. Lepší energetická efektivita budov zajistí každému teplý domov při snížení spotřeby o 60 procent. Zelené zdroje tepla - solární kolektory nebo kotle na biomasu - podle Pačesovy komise mohou každoročně pokrýt bezmála polovinu současné poptávky. Tudíž můžeme srazit poptávku po uhlí i ruském plynu pomocí domácích, čistých řešení. Zateplování i zelené teplo z místních zdrojů rodinám ušetří tisíce korun ročně a naše radiátory přestanou být rukojmím ruských kohoutků. Tošovský mluví o snižování energetické náročnosti - ale tím to prakticky končí. V koncepci chybí konkrétní, ambiciózní opatření, jež by plošné zateplování opravdu nastartovala.

Obdobně atom není jedinou možností pro českou elektroenergetiku. Podle Pačesovy zprávy by z obnovitelných zdrojů energie v České republice šlo vyrábět asi 50 terawatthodin elektřiny v roce 2050. Bratru čtyřnásobek Temelína.

Povinně snižovat exhalace

Pačesova komise spočetla, že bychom měli počítat se snížením exhalací o zhruba 80 procent do roku 2050. Nové koncepci chybí rozumný plán, jak ekonomiku připravit na snižování uhlíkové náročnosti. Hnutí DUHA navrhlo, abychom u nás schválili nový zákon podle britského vzoru, který závazně stanoví, že zdejší exhalace skleníkových plynů budou klesat o 2 % ročně. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování, čistá energie nebo pohodlná veřejná doprava a dobrá recyklace.

Nejenže tak pomůže snížit český příspěvek ke globálnímu znečištění, závislost na dovozu ropy a plynu i horentní účty, jež podniky a domácnosti platí za energii. Průmysl také bude vědět, co od něj stát očekává, což umožní rozumně plánovat investice.

Martin Sedlák
Autor je energetikem, pracuje v Hnutí Duha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů