Čtvrtek, 28. března 2024

Válka o české uhlí se rozhodne v Bruselu

Válka o české uhlí se rozhodne v Bruselu

Manažeři polostátního ČEZ a soukromého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) mají za sebou mizerný týden a před sebou měsíce nejistoty. V pátek u nich skončili inspektoři z Bruselu přepadovou kontrolu. Teď budou vyhodnocovat získané materiály. Dospějí-li k závěru, že lídři trhu zneužívají své pozice k poškozování konkurentů, může to pořádně zamíchat kartami v českém energetickém byznysu.

Kontrola z Bruselu se dotýká nejen velkých energetických firem. Verdikt může mít dopad na ceny uhlí, elektřiny a tepla, může ovlivnit zisky ČEZ, a tím i příjmy státní kasy, které z polostátního gigantu proudí. "Hraje se tu o tři miliardy korun pro český státní rozpočet," tvrdí jeden z čelných manažerů ČEZ.

Hraje se ale i o další věci. Třeba o kariéru nejúspěšnějšího českého manažera Martina Romana, který by politikům tučnou pokutu pro ČEZ asi těžko vysvětloval. Hlavně ale verdikt z Bruselu může rozhodnout o vítězích a poražených v uhelné válce, kterou vede ČEZ se svými spojenci proti skupině Czech Coal, ovládané Pavlem Tykačem.

Válka v energetice vypukla krátce poté, co Tykač v roce 2006 koupil za deset miliard korun podíl v mostecké těžební skupině Czech Coal. Bylo to v době rozjíždějícího se energetického boomu, který způsobil, že ceny elektřiny z mosteckého uhlí každý rok až do letoška stoupaly zhruba o pětinu. S nimi rostly zisky i hodnota firem, vlastnících elektrárny.

Tykač chce z uhlí víc

Jenomže Czech Coal z boomu moc nemá. Uhlí dodává na základě starších dlouhodobých smluv. A je jediným z domácích těžařů, kdo nevlastní vůbec žádné kapacity na spalování uhlí. Proto začali Mostečtí hned po Tykačově příchodu intenzivně usilovat o vlastní elektrárnu.

Před časem se těžaři dohodli s německou společností E.ON, že zdroj za desítky miliard postaví společně. Jenomže nenašli nikde u svých dolů místo, kde by pro jeho připojení byla volná kapacita přenosových sítí. Infrastrukturu v regionu má totiž rezervovanou ČEZ pro vlastní projekty.

Mosteckým tak zbývá jediná možnost, jak se přiživit na energetickém boomu - tlačit na zvýšení cen uhlí.

Tahanice o smlouvy

Před Tykačovým příchodem do Czech Coal měla mostecká firma se společností ČEZ sjednanou předběžnou dohodu na dodávky uhlí po roce 2012. Po Tykačově vstupu těžaři dohodu zpochybnili a začali žádat vyšší ceny. Vypukl konflikt, který vyústil v soudní žalobu, jež není dodnes rozhodnuta.

Zároveň se rozhořel podobný konflikt o smlouvu na uhlí pro teplárnu, kterou má v severočeských Komořanech přímo u jednoho z Tykačových dolů skupina J&T (ta dnes tuto teplárnu vlastní prostřednictvím nově založeného holdingu EPH).

Důvod obou sporů je stejný: vysoké cenové požadavky těžařů. I když ve vztazích mezi Czech Coal a J&T může hrát roli ještě jeden moment - osobní animozita mezi Tykačem a šéfem energetické divize J&T Danielem Křetínským. Ta má prosté kořeny. Křetínský sám kdysi chystal pro J&T koupi podílu v mosteckých dolech, Tykač jeho plány znal a obchod mu "vyfoukl" před nosem.

Aliance proti Tykačovi

Ať už jsou příčiny rozepří jakékoliv, faktem je, že v boji proti Czech Coal se čím dál víc sbližuje Křetínský s Romanem.

Jak jejich spojenectví funguje, se ukázalo loni, když chtěl Czech Coal uspořádat aukci na dodávky uhlí pro teplárny po roce 2012. Mezi menšími hráči rostly obavy, že licitace vyžene ceny do závratných výšin. Těsně před aukcí ČEZ a United Energy prohlásily, že mostecké uhlí nebudou potřebovat, takže ho bude na trhu přebytek. Zájem o aukci opadl a Czech Coal ji musel zrušit.

Počátkem letošního roku koupil ČEZ napůl s J&T v Německu hnědouhelné doly Mibrag. Koupě funguje jako pojistka proti cenovému diktátu. "Kdyby Czech Coal šrouboval ceny příliš vysoko, můžeme dovážet uhlí z Mibragu," tvrdí manažer ČEZ Daniel Beneš.

Podle zdrojů z teplárenských kruhů žádají lidé z Czech Coal při jednání o dodávkách po roce 2012 zvýšení ceny z dnešních zhruba 35 korun za gigajoule výhřevnosti uhlí na více než 70 korun. Nabídky zatím velký ohlas neměly. Ale donedávna tu pořád byla šance, že někdo z teplárenských hráčů v obavě z nedostatku uhlí na nové ceny kývne a pak je akceptují i ostatní. Snahám Czech Coal nahrával hlavně rozdrobený trh.

Mezi největší odběratele Czech Coal patří kromě elektráren ČEZ a tepláren J&T především domácí energetická dvojka International Power Opatovice. A dále mělnická teplárna Energotrans a Pražská teplárenská, v nichž má International Power sice téměř poloviční akciové podíly, jenomže i tak tyto firmy nemají silné dominantní vlastníky.

"Různě rozvrstveným odběratelům by Czech Coal dokázal vnutit prudký nárůst cen," říká Křetínského mluvčí Martin Maňák. Proto začínají šéfové ČEZ a J&T formovat jednotnou protitykačovskou frontu.

Koupí Opatovic k jednotě

Posloužit k tomu má převzetí a rozdělení skupiny International Power, kterou letos nabídli její britští vlastníci investorům ke koupi.

Za favorita převzetí Opatovic byla dlouho považována skupina Czech Coal, pro niž by akvizice měla největší smysl. Mostečtí by tu konečně získali teplárny a elektrárny, jimž sami dodávají uhlí. ČEZ či J&T neměly zdánlivě na převzetí těchto aktiv šanci. Prvnímu z nich by to nepovolil antimonopolní úřad, druhý neměl dost financí.

Jenomže Křetínský s Romanem vymysleli model, díky němuž mohli za Opatovice nabídnout přes 22 miliard korun - sumu tak vysokou, že Britové jim na prodej kývli dřív, než stačil Czech Coal předložit vlastní nabídku. ČEZ s J&T do projektu přibrali další dva hráče - společnosti Dalkia a EnBW. Připravili obří rošádu, na jejímž konci má ČEZ získat kontrolu nad mělnickou teplárnou, Dalkia nad Pražskou teplárenskou, EnBW nad Pražskou energetikou a J&T (respektive její holding EPH) nad elektrárnou Opatovice.

Transakce, jejíž první fázi už schválil český antimonopolní úřad, znamená pro Czech Coal těžkou prohru. Po jejím dovršení budou protivníci ovládat většinu klíčových zákazníků dolů. A tak se těžaři snaží zabránit obchodu všemi prostředky - včetně stížnosti do Bruselu.

Nejde o trh s crackem

Výsledek prověrky spletitého českého trhu je těžké předvídat. Úředníci, kteří v ČEZ zastupují stát, porušení zákona nepřipouštějí. "Bruselská kontrola je u tak velké firmy jako ČEZ standardní. Nečekám, že něco špatného objeví," říká šéf dozorčí rady ČEZ a politik ODS Martin Kocourek.

Jenomže na vedení ČEZ vládla minulý týden silná nervozita, svědčící o tom, že obhájit opatovickou rošádu z hlediska soutěžního práva nebude jednoduché. Manažeři ČEZ, kteří ještě počátkem minulého týdne jednali s lidmi z Czech Coal o smíru, teď dohodu "s gaunerem a vyděračem Tykačem" vylučují. Najednou začínají připomínat Tykačovu minulost, hlavně jeho angažmá ve firmě Motoinvest, za níž zůstaly dvě padlé banky a vytunelované CS Fondy.

Vyhrocenou atmosféru cítí i na druhé straně barikády. "Tady nejde o boj drogových gangů o trh s crackem. Konkurence má své zákony. Když panuje podezření, že jsou porušovány, je fér, že se na to kontrolní orgány dívají," snažil se koncem týdne o klidný tón šéf dozorčí rady Czech Coal Jan Dobrovský. Nezdá se, že by ve snaze zklidnit vášně uspěl. Zřejmé je zatím jen jedno: konec uhelné války je ve hvězdách. V těch, co svítí nad Bruselem.


Válka v datech

2006

V květnu kupuje Pavel Tykač od akcionářů Antonína Koláčka a Luboše Měkoty 40 procent akcií mostecké těžařské skupiny Czech Coal. Později uplatňuje opce na zbývajících 10 procent. Dnes Tykač drží polovinu akcií Czech Coal.

Mostečtí manažeři začínají mluvit o hrozícím nedostatku uhlí v příštích letech a o nutnosti zvýšit ceny.

Czech Coal přestává uzavírat s klienty nové dlouhodobé smlouvy a zpochybňuje předběžnou dohodu o kontraktu na uhlí pro ČEZ do roku 2050.

2007

ČEZ a Czech Coal jednají o společné stavbě elektrárny v Počeradech, plán ale ztroskotává.

Czech Coal chystá společnou stavbu elektrárny s německým koncernem E.ON, nikdy ale tento záměr nedotáhne do konce.

Propuká konflikt mezi Czech Coal a J&T o dodávky uhlí.

ČEZ podává k soudu žalobu na Czech Coal kvůli zpochybnění kontraktu na dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady po roce 2012.

2008

Czech Coal chystá aukci na dodávky uhlí po roce 2012.

ČEZ a J&T prohlašují, že nebudou mít o uhlí z Mostu zájem. Aukce je odvolána.

2009

ČEZ a J&T kupují v Německu hnědouhelný důl Mibrag za 11 miliard korun.

J&T s podporou ČEZ a Dalkie kupuje energetickou skupinu International Power Opatovice.

ČEZ kupuje podíl v teplárenské společnosti Dalkia.

ČEZ, J&T, Dalkia a EnBW jednají o rozdělení části českého energetického trhu.

Rozložení sil v české energetice začíná zkoumat Evropská komise. Má podezření, že lídři trhu zneužívají své pozice k poškozování konkurentů.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů