Úterý, 23. dubna 2024

Moravský karas prý útočí na Rakousko, ochranáři přírody se brání

Moravský karas prý útočí na Rakousko, ochranáři přírody se brání

Zabij bobra, zachráníš strom. Známé pořekadlo, které vyjadřuje, jak složitá je ochrana přírody, možná našlo v Čechách další konkrétní uplatnění. Podle rakouských novin Der Standard totiž jedna z velkých ekologických organizací varovala Rakousko, Slovensko a Evropskou komisi před masivním rozšiřováním karase stříbřitého.

Ten se jako velmi invazivní druh ryby údajně rozšiřuje z Moravy na rakouské a slovenské území. Nepůvodní karas přitom decimuje jiné rybí populace a narušuje v tocích přírodní rovnováhu. Ani čeští odborníci se přitom nemohou shodnout, kdo za tuto invazi karasů z Česka vlastně může.

Někteří vědci obviňují ochranáře přírody z toho, že ve snaze chránit některé rostliny a ptáky v Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky výrazně omezili rybářské hospodaření na těchto rybnících, a umožnili tak karasům, aby se masivně rozšířili na úkor kapra i do sousedních povodí. Ochranáři jsou ale přesvědčeni o tom, že se naopak jedná o jakýsi komplot rybářů.

"Určitě je pravda, že ochranářská opatření v rezervaci Lednické rybníky způsobila rapidní nárůst populace karase, který se pak dostává do dalších toků a nádrží," říká Jan Mareš z Ústavu zoologie, rybářství a hydrobiologie Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Ochránci přírody se totiž podle něj snaží novým plánem péče z roku 2006 vrátit soustavě rybníků jakýsi přirozený charakter, který však tato soustava nikdy neměla. Byla totiž vybudována uměle a celá staletí se na ní rybářsky hospodařilo.


Zdroj: Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů