Pátek, 29. března 2024

Vodárny poslaly Muzeu Krkonoš účet na milion. Nežertují

Vodárny poslaly Muzeu Krkonoš účet na milion. Nežertují

Jilemnice - Když Správa Národního parku Krkonoše dostala poslední fakturu za spotřebovanou vodu ve svém muzeu v Jilemnici, pokládala to za vtip, nebo omyl.

Zatímco vloni platila za vodu 7 tisíc korun, letos se částka zvýšila 127krát - na bezmála 889 tisíc korun.

Vedení parku ovšem brzy poznalo, že o žert nejde. Severočeské vodovody a kanalizace na zaplacení faktury trvají. I po několikaměsíčním jednání. Spor o vodu tak míří k soudu, kam se KRNAP hodlá obrátit.

"Obdrženou fakturu jsme nejprve považovali za vtip, posléze za omyl, ale po jednáních s představiteli Severočeských vodovodů a kanalizací jsme pochopili, že jim nepřipadne nic divného na tom, že objekt, který měl běžně spotřebu vody kolem 10 tisíc korun ročně, má najednou spotřebu skoro za milion," řekl Luděk Khol, ekonomický náměstek ředitele parku.

Krkonošské muzeum v Jilemnici

větší obrázekAutor: KRNAP

Vodárna: Může za to muzeum

Správce vodovodní sítě trvá na tom, že částka na faktuře odpovídá spotřebě vody v jilemnickém muzeu. Tvrdí, že enormní nárůst byl způsoben poruchou na přípojce, za níž ovšem odpovídá majitele domu.

"Postupovali jsme řádně podle zákona," řekla Aktuálně.cz Iveta Kardianová, mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizace.

Při takové havárii by plavala celá Jilemnice

Vedení Krkonošského národního parku tvrzení o závadě na přípojce odmítlo.

"To by musela plavat celá Jilemnice," řekl Aktuálně.cz mluvčí parku Radek Drahný. Dodal, že pracovníci muzea si za celou dobu nevšimli žádných náznaků poškozeného potrubí, natož nějaké havárie.

"Přitom jde o takové množství vody, které nemůže nepozorovaně zmizet," uvedl Drahný. Bazén o rozměrech 10 krát 10 metrů by musel být hluboký 152 metrů, aby se tam vešla veškerá voda, kterou chce severočeská vodárna zaplatit.

"Jilemnický plavecký bazén by tímto množstvím vody byl naplněn 40krát. Denně mělo uniknout 43 metrů krychlových vody," poznamenal Drahný.

KRNAP: Vodoměr je vadný

Správa národního parku si nechala nezávislým technikem prověřit vodoměr.

Krkonošské muzeum v Jilemnici

větší obrázekAutor: KRNAP

"Úřední přezkoušení vodoměru potvrdilo naši domněnku. Vodoměr je vadný," konstatoval mluvčí parku Radek Drahný.

Dodal, že vodoměr je navíc umístěn v šachtě zámeckého parku, přes zimu na něm bývá často i více než metrová vrstva sněhu, takže ani není možné měřidlo kontrolovat.

"Po obdržení zmíněné faktury, ve snaze v budoucnu podobným situacím předejít, jsme Severočeské vodovody a kanalizace opět požádali o umístění vodoměru přímo v budově, jak to je běžné jinde. Jenže jsme obdrželi dopis, ve kterém nám sdělují, že s přemístěním vodoměru nesouhlasí. Skoro se zdá, že jim daný stutus quo vyhovuje," řekl náměstek národního parku Luděk Khol.

Hrozí, že park muzeum zavře

Pokud by soud rozhodnul, že krkonošský park musí fakturu na téměř milion korun zaplatit, znamenalo by to nejspíš uzavření Krkonošského muzea v Jilemnici.

"Úhrada této částky by totiž výrazně zasáhla do financování tohoto pracoviště parku," vysvětlil mluvčí KRNAP Radek Drahný.

aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů