Čtvrtek, 28. března 2024

Výtěžek z renovace tonerů pomůže mentálně postiženým

Výtěžek z renovace tonerů pomůže mentálně postiženým

Díky první části ekologicko-charitativního projektu SBÍREJ-TONER.CZ získají vybraná zařízení pečující o mentálně postižené celkem 145 124 korun. Jedná se o výtěžek z renovace tonerů, které byly od dubna do října v rámci tohoto projektu v České republice nasbírány. Do projektu SBÍREJ-TONER.CZ, jehož organizátorem je společnost OTTO Office s.r.o., se zapojily stovky firem a institucí, například některé městské úřady, školy, knihovny, atd. Na slavnostním vyhlášení výsledků první části projektu, které se konalo 30. listopadu, bylo oznámeno, že sběr renovovatelných tonerů pokračuje. V současné době je do projektu zapojeno 1375 sběračů, nový sběrný rok potrvá do konce října 2010.

Za pouhých šest měsíců trvání projektu SBÍREJ-TONER.CZ, tedy v prvním sběrném období, bylo nasbíráno celkem 9956 tonerových kazet. "Toto množství tonerů naplní dva námořní kontejnery v délce dvaceti stop, jde tedy zhruba o dvaadvacet palet vysokých dva metry," uvedl předseda Asociace renovátorů České republiky Jindřich Mach. Dodal, že kdyby se tyto tonery seřadily za sebe, vytvořil by se "had" dlouhý zhruba 2,49 km.

"Každý, kdo se do projektu zapojuje, tak i bez peněz, jen sběrem vypotřebovaných tonerů, pomáhá mentálně postiženým. V některých krajích se v prvním sběrném roce vybralo více, v jiných méně, nicméně i sebemenší pomoc, ač se to někomu může zdát zanedbatelné, má svůj význam. První sběrný rok trval od dubna do října. V každém kraji jsme před zahájením projektu vybrali jedno zařízení pečující o mentálně postižené, teď každému z nich výtěžek z renovace v daném kraji předáme. Vyhlásili jsme druhý sběrný rok, i jeho výtěžek bude předán vybraným organizacím, které pečují o děti s postižením," uvedla ředitelka OTTO Office s.r.o. Klára Noworytová. Dodala, že projekt SBÍREJ-TONER.CZ se po vyhlášení postupně stával stále známějším. "Zájem z posledních měsíců nás přesvědčil o tom, že v projektu má význam pokračovat," konstatovala Klára Noworytová.

Princip projektu spočívá v tom, že se firmy a nejrůznější instituce na stránkách toner.cz mohou kdykoliv zaregistrovat, poté zdarma dostanou sběrné boxy, do kterých budou dávat vypotřebované tonery z tiskáren. Po naplnění boxů je zajišťován jejich odvoz do vykupující firmy, kde následuje třídění a renovace tonerů. A právě výtěžek z této renovace je věnován vybraným zařízením pečujícím o postižené.

"Uspořádat projekt SBÍREJ-TONER.CZ byl velmi dobrý nápad a jsem ráda, že jsme se ho mohli zúčastnit. Tento projekt totiž pomáhá nejen ekologii, ale současně také lidem s mentálním postižením. Pro nás je výtěžek nezanedbatelným finančním přínosem, který využijeme na nákup vybavení a materiálu na nácvik pracovních schopností osob s mentálním postižením," uvedla Jana Pokorná ze sdružení Nezávislý život. Toto sdružení, které působí ve Středočeském kraji, pomáhá lidem s těžším zdravotním postižením, převážně mentálním.

Mezi stovky organizací, které sběrem tonerů v první části projektu SBÍREJ-TONER.CZ pomohly postiženým, patří například Ministerstvo zemědělství ČR, Město Dobruška, Město Štětí, Krajská knihovna Vysočiny, Krajská nemocnice Liberec, SPŠ stavební Ostrava, Dům dětí a mládeže Prachatice, Biskubství brněnské, Úřad práce v Písku, Lesy České republiky, s.p., Technické služby města Klatov a další.

Nový sběrný rok již byl zahájen. Pokud se do něj firmy nebo jiné subjekty - například městské úřady, ale i školy, knihovny a podobně - chtějí zapojit a pomoci tak nejen ekologii, ale i mentálně postiženým, mohou se zaregistrovat na stránkách toner.cz nebo zavolat na bezplatnou linku 800 130 100.



Výsledky 1. části projektu SBÍREJ-TONER.CZ
(výtěžek za období duben - říjen 2009)

KRAJ KONEČNÁ ČÁSTKA
Jihočeský 4,205.50
Jihomoravský 15,124.00
Karlovarský 2,528.00
Vysočina 2,513.00
Královéhradecký 5,157.00
Liberecký 10,814.50
Moravskoslezský 8,052.00
Olomoucký 8,827.50
Pardubický 34,313.00
Plzeňský 2,306.00
Praha 28,504.50
Středočeský 13,516.50
Ústecký 5,429.50
Zlínský 3,833.50
celkem 145,124.50

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů