Sobota, 20. dubna 2024

Přírodní park Hřebeny zkomplikoval život obcím

Přírodní park Hřebeny zkomplikoval život obcím

Brdy jsou již tři týdny přírodním parkem. Bez jakékoli předchozí diskuze s obcemi, které do tohoto území spadají, o tom v polovině října rozhodla Rada Středočeského kraje. Obce, kterým se tak zkomplikovala stavební a rozvojová činnost, se bouří a proti zřízení Přírodního parku Hřebeny, jak zní oficiální název, připravují stížnost.

Lesy ČR

"Kdykoli v minulosti po vyhlášení přírodního parku kraje kompenzovaly zasaženým obcím či jedincům újmy, které jim vznikly narušením jejich vlastnických práv," říká starosta obce Mníšek pod Brdy Petr Digrin. O žádných náhradách však kraj zatím nemluví. Podle jeho mluvčí Berill Maschekové se pouze nepatrně zpřísní administrativa při stavebních řízeních a pořizování územních plánů obcí. Zároveň dodala, že kraj by přivítal, kdyby celé Brdy byly jednou ještě pod přísnější ochranou jako Chráněná krajinná oblast.

Právě potíže s územními plány však obce trápí. "V rámci schváleného územního plánu jsme měli několik stavebních záměrů, na které nyní asi můžeme zapomenout," říká například místostarostka Dobříše Eva Marvanová. Jde o větší stavby, u kterých podle Marvanové bude lehké napadnout porušení krajinného rázu. "Problémem totiž je, co ráz krajiny porušuje," dodává. I Dobříš podle ní řeší, jak se proti postupu kraje odvolat. Přírodní park je jedna z nejméně přísných ochran přírody, jejímž cílem je uchránit krajinný ráz daného místa. V tomto konkrétním případě jde o ochranu části Brd, která začíná na jihozápadním okraji Prahy u vysílače Cukrák a táhne se až k Jincům a Příbrami. Její správný název je Hřebeny.

Skupina obcí z okresu Praha - západ připravuje společnou stížnost proti zřízení Přírodního parku Hřebeny. "S ochranou této krajiny obce souhlasí, ale vadí jim způsob jeho vyhlášení krajskou radou a nepřesnosti v jeho vymezení," řekl šéf odboru územního plánování pověřené obce Černošice Vladimír Voldřich. Obce si nejprve chtějí stěžovat na ministerstvu životního prostředí, a teprve pokud neuspějí, zváží podání podnětu k Ústavnímu soudu.

Starostům principiálně vadí, že se rozhodlo o nich bez nich. Přírodní park byl totiž zřízen pouze na základě rozhodnutí několika jedinců sedících v krajské Radě. Dle zákona takový krok nemusí schvalovat ani krajské zastupitelstvo. "Ze zákresu hranice přírodního parku vyplývá, že byla udělána bez jakékoliv logiky. Nerespektuje hranice parcel, půlí domy. Při její tvorbě zjevně chyběla prostá logika," uvedl Digrin s tím, že jemu svěřené obci Mníšek zřízení parku až tolik škod nezpůsobí.

"Po dvou letech práce na územním plánu nevíme, jestli jej nyní nevyhodíme do koše," říká starosta obce Černolice téměř na vrcholku Hřebenů Milan Macela. V případě této obce totiž hranice parku výrazně zasahuje do katastrálního území obce a podvazuje její plány do budoucna.

Starosta přiznává, že v této chvíli vlastně neví, jako to vůbec s plánem dopadne a zdali obec pouze nevyhodila statisíce za jeho pořízení. "Do dnešního dne jsme od kraje dostaly pouze oznámení, že Přírodní park Hřebeny byl vyhlášen a nic více," dodal.

Zdroj: www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů