Pátek, 29. března 2024

Kulturní dům topí ekologicky

Kulturní dům topí ekologicky

Horka u Staré Paky - Kulturní dům v Nedaříži, který se radnice postupně snaží zvelebovat, od letošní zimy už topí ekologicky. Stará kamna nahradil kotel na biomasu.

Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí už v roce 2004. Ta zahrnovala výměnu oken a opravu vnější omítky. Díky dotačnímu příspěvku letos radnice mimo jiné zajistila nový a k životnímu prostředí šetrný zdroj tepla. "Projekt spočíval ve výměně celého topného systému. Kamna na tuhá paliva byla nahrazena ústředním vytápěním s instalací teplovodního automatického kotle na biomasu," sdělil starosta Jiří Brádle. Zároveň došlo i k zateplení stropů a opravě interiéru včetně sociálního zázemí. Před kulturním domem pak vzniklo pět vydlážděných stání pro auta.

V objektu z roku 1883 původně sídlila škola, od 70. let minulého století slouží jako kulturní dům pro pořádání nejrůznějších společenských akcí. Pojme zhruba stovku lidí. Zázemí zde mají nejen spolky, ale konají se tu rovněž plesy nebo vítání občánků.

Rozpočet projektu překročil 800 tisíc korun, 90 procent nákladů pokryje evropská dotace, kterou zdejší radnice získala prostřednictvím jilemnické Místní akční skupiny "Přijďte pobejt!".

Ze stejných zdrojů radnice také letos nechala opravit sochy sv. Josefa a sv. Kříže za 140 tisíc korun. "Tyto památky jsou důležitým prvkem obce a dokreslují její venkovský charakter. Realizací projektu došlo k zrestaurování a zajištění soch proti zřícení a opravě celého povrchu památek," informoval starosta. Už v minulosti prošly rekonstrukcí tři sochy v Horkách u Staré Paky. "Příliš památek v obci nemáme, ale v současnosti už jsou všechny opravené," potvrdila pracovnice zdejšího úřadu Jana Planíková.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů