Pátek, 29. března 2024

Láká mě souboj s Karlem Schwarzenbergem

Láká mě souboj s Karlem Schwarzenbergem

Martin Bursík, poslanec za Stranu zelených

S Karlem Schwarzenbergem už mluvím, ale odpustek za útěk do TOP 09 jsem mu nedal, říká bývalý ministr životního prostředí a expředseda zelených Martin Bursík. V rozhovoru před víkendovým sjezdem strany vysvětluje, proč podle něj musí být předsedou Ondřej Liška, proč považuje za největší problém české demokracie vliv ČEZ na politické strany a co má Česko udělat pro ochranu klimatu.

HN: Bude na sjezdu zelených zase takový zmatek jako obvykle?

Myslím že ano.

HN: Je předem jasné, že předsedou bude Ondřej Liška?

Reálně je to jediný kandidát. Matěj Stropnický, který proti němu kandiduje, je jen věčný rebel, který chce být vidět.

HN: Čím se vlastně oba od sebe liší?

Liška je vyzrálejší, a osvojil si koncept zelených jako středové strany, která dokáže oslovit městské liberální voliče. Stropnický by zelené rád viděl jako apendix sociální demokracie, nebrání se spolupráci s komunisty. Je to takový "trockista". Kdyby zvítězil, byl by to konec zelených v Čechách.

HN: Budete kandidovat do sněmovny?

Čekám, jak dopadne volba vedení. Jestli strana udrží kurz. Stojím o to, aby tam byli lidé, kteří dokážou formulovat ekologickou politiku, protože po mém odchodu tam nikdo takový není. Podporuju Františka Pelce, Evu Tylovou (šéfku Inspekce životního prostředí - pozn. red.). Když pak posílíme kandidátky, budu o tom uvažovat.

HN: Chcete kandidovat v Praze?

Kouzlo nechtěného by tkvělo v tom, že bych kandidoval proti Karlu Schwarzenbergovi. Docela by mě to lákalo. Byl bych v morální výhodě.

HN: Proč morální?

Způsob jeho odchodu od zelených, kteří ho dostali do vlády, a angažmá s Mirkem Kalouskem v TOP 09 - to nebylo v pořádku. Opustil loď v průběhu plavby. Kdyby loď přistávala v přístavu a on řekl, já už se necítím na další etapu, tak by se to dalo pochopit. Ale on v době kampaně do Evropského parlamentu nad námi zlomil hůl, až to křuplo, a nás to poškodilo.To se nedělá.

HN: Ještě spolu nemluvíte?

Ale jo, mluvíme. Karel Schwarzenberg mě nedávno navštívil. On stojí o to, aby se ten vztah z minulosti úplně nepokazil. Já mu ale odpustek nedal. Prostě i v politice je správné vyžadovat základní loajalitu.

Kalousek klidně půjde s Paroubkem

HN: TOP 09 má nyní dvanactiprocentní podporu, vy tříprocentní.

To je fakt, ale celá TOP 09 je jedna velká bublina. Je to všechno možné, jenom ne něco nového. Jejich programová definice je plytká. Sehrají roli v těchhle volbách, ale jinak je čeká jepičí život. Jde jen o vytvoření koaličního partnera. Mirek Topolánek si myslí, že pro ODS, ale Kalousek je takový pragmatik, že když to bude vycházet s ČSSD, klidně to udělá. My s nimi budeme soutěžit o městského liberálního voliče. Musíme posílit kandidátky a přebít fenomén jednoho Karla Schwarzenberga.

HN: Vy mluvíte, jako kdybyste stranu už zase vedl...

To vůbec ne. Ani nemám takovou ambici. Beze mě by sice zelení v parlamentu a ve vládě nebyli, ale v padesáti letech jsem se rozhodl, že se zase budu věnovat odborně životnímu prostředí. Nechci se už zabývat řízením strany.

HN: Dokázal byste říci alespoň jeden úspěch, kterého zelení dosáhli ve Fischerově vládě?

Michael Kocáb říká, že co předloží, podaří se mu i prosadit... Podařilo se taky vyjednat, že energetická koncepce bude zahrnovat novou politiku ochrany klimatu.

HN: Jenže vláda stáhla návrh na omezení jízd kamionů a nevyloučila prolomení těžebních limitů...

Taky mě na předešlou otázku dalo práci odpovídat... Naše síla je o několik řádů nižší než v Topolánkově vládě. Realita je, že tuto vládu vnímají lobbisté jako obrovskou příležitost pro prosazení svých zájmů.

HN: Tvrdíte, že vláda jde na ruku těžařským firmám?

Ministr průmyslu Tošovský ano. Mohl by si obléknout dres s logem ČEZ a ještě by to tam mohlo být napsáno azbukou. Energetická koncepce je hrůza všech hrůz. Na jejím konci by bylo "vyuhlení" severních Čech, komunistická varianta odmítnutá v roce 1991. Znamenalo by to zbourání Litvínova, ignorování ochrany klimatu.

HN: Ale nezávislá Pačesova komise také doporučila prolomit limity těžby uhlí.

Oni to ale potom korigovali. Je tam i scénář, který to relativizuje.

HN: Když je to podle vás taková hrůza, proč v té vládě jste?

Nám se podařilo vyjednat s premiérem Fischerem, že koncepce nebude schvalovaná touhle vládou. A také, že bude rozšířena o scénář, který dodá ministerstvo životního prostředí. A ten s prolomením těžebních limitů nepočítá. Kdybychom v té vládě nebyli, tak by se o tom vůbec nemluvilo, a diskutovalo by se jenom o tom, co navrhuje ČEZ.

HN: ČEZ?

To říkám záměrně, protože tady je takový úzus, že ministerstvo průmyslu vezme podklady od ČEZ, dá jim své razítko a předloží je do vlády. Vliv Martina Romana a ČEZ na českou politiku je největším systémovým problémem české demokracie. Oni mají obtočené politiky okolo prstu, mají většinu ve sněmovně i v Senátu a diktují politiku.

HN: Jak má Martin Roman obtočené politiky kolem prstu?

Prostě existuje propojení politických stran s ČEZ. I finanční.

HN: Doklady na to asi nemáte...

Polostátní firmy nesmí sponzorovat politické strany, takže doklady nenajdete. Jen odbočka: kolega z berlínské univerzity publikoval práci, jak si RWE kupovala politiky různými odměnami, automobily zdarma. To není nic neobvyklého. To elektrárenské společnosti dělají. Ale má to nějaké meze. U nás je působení ČEZ v politice neskonale drzejší než v okolních zemích.

Příklad: Sarkozy si pozval při francouzském předsednictví premiéry, aby s nimi diskutoval klimatický balíček. A najednou se zjistí, že v české delegaci je Alan Svoboda z ČEZ. Nebo: ministerstvo průmyslu předkládá materiál ve vládě, já říkám, že to jsou argumenty ČEZ a ne zájmy Česka, a náměstek ministra průmyslu na to řekne: My se nestydíme za to, že od nich bereme podklady. A diví se, co že je na tom špatného.

To, co za tím je, mám z hodnověrných zdrojů, ale konkrétní nebudu - nemám doklad, který obstojí v soudním sporu, kdyby na mě ČEZ podal žalobu.

Klimatičtí podvodníci summit neohrozí

HN: Co říkáte na únik e-mailů britských klimatologů, který dokazuje, že manipulovali s daty, která nevyhovují teorii globálního oteplování?

Je to nepříjemné, ale není to tak dramatické, jak se zdálo. Některé věci byly vytrženy z kontextu. Důležitější je, že tento týden byla vydána zpráva, The Copenhagen Diagnosis, na které pracovalo šestadvacet vědců většinou z mezivládního panelu pro klimatickou změnu. Závěry jsou alarmující. Zpráva říká, že tempo změn klimatu předčí i ty nejpesimističtější scénáře z roku 2007.

HN: Promiňte, ale to chcete bagatelizovat, že se vědci mezi sebou domlouvají na manipulování s údaji?

Já to nebagatelizuju. Zároveň je tomu ale potřeba dát odpovídající váhu. Na jedné straně máte mezivládní panel, který má dva tisíce vědců, na druhé straně výměnu emailů mezi několika vědci. Je to nepříjemné, ale jednání na klimatickém summitu v Kodani příští týden to nijak dramaticky neovlivní.

HN: Dojde se v Kodani k nějaké dohodě?

Barack Obama přijde se závazkem snížit emise o 17 procent ve Spojených státech do roku 2020. Na to čekají další země - Čína, Indie, Japonsko a další. Zatím má ale Obama problémy v americkém Senátu, takže žádný závazek asi nepodepíše.

V Kodani ale bude devadesát hlav států, tak nečekám, že by to mohlo skončit jen nějakou jalovou deklarací. Jednotlivé státy řeknou, co jsou schopné reálně udělat. Třeba Brazílie říká: Snížíme kácení pralesů o osmdesát procent. Čína slibuje, že se její uhlíková intenzita sníží o čtyřicet procent...

HN: Co řekne Česko? Může omezovat emise bez stavby nového Temelína?

Naše politika ochrany klimatu ukazuje, že bez nových jaderných elektráren i bez prolomení limitů těžby uhlí dokážeme snížit emise o čtyřicet procent ve srovnání s rokem 1990. To jsme si nevycucali z prstu. Použili jsme metodiku konzultační firmy MacKenzie. Kdyby se rozšířil Temelín, můžeme omezit emise ještě víc - o čtyřiačtyřicet procent.

HN: Proč pořád odmítáte rozvoj jaderné energetiky, když je "klimaticky čistá"?

Neumíme ukládat vyhořelé palivo, to ukázala nedávná havárie v úložišti v Německu. Úplně bezpečné jsou jen nejmodernější elektrárny ve Finsku a ve Francii, ale zase jsou neúnosně drahé. U nás je navíc problém závislosti na Rusku. Když jsme křičeli při plynové krizi, že se musíme odstřihnout od Ruska a budovat jaderné elektrárny, tak se tomu dnes jenom směju. Celý koncept směřuje k tomu, že to mají být Rusové, kteří budou stavět elektrárny a dodávat palivo.

HN: Závislost na Rusku používáte, jen když se to hodí. Přece by ji snížilo i prolomení limitů a orientace na domácí hnědé uhlí.

To je pravda, ale to by bylo za cenu likvidace severočeské krajiny a zvýšení emisí. Stali bychom se zemí, která nevnímá globální problémy. Nedávno jsem se potkal s americkým ministrem energetiky a shodli jsme se na tom, že je potřeba změnit infrastrukturu postavenou na fosilních palivech. A přejít na bezuhlíkovou ekonomiku. Kdyby se Česko rozhodlo, že vyuhlí severní Čechy, vytvoříme Jurský park přímo uprostřed Evropy.

Karel Schwarzenberg mě nedávno navštívil. On stojí o to, aby se náš vztah z minulosti úplně nepokazil. Já mu ale odpustek nedal.

Martin Bursík
Absolvent přírodovědy na pražské UK pracoval jako hydrolog. V letech 1990 - 1992 byl poslancem za OF, později byl členem Svobodných demokratů a KDU-ČSL. V roce 1998 byl ministrem životního prostředí v Tošovského vládě. V roce 2004 vstoupil do Strany zelených, které od roku 2005 do letošního června předsedal. Pod jeho vedením se strana poprvé dostala do sněmovny a do vlády. V kabinetu Mirka Topolánka byl Martin Bursík vicepremiérem a ministrem životního prostředí .

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů