Čtvrtek, 28. března 2024

Nejezte maso, pomůžete chránit klima, vyzval McCartney europoslance

Nejezte maso, pomůžete chránit klima, vyzval McCartney europoslance

Alespoň jeden den v týdnu ze svého jídelníčku vyškrtněte maso a pomůžete tím ochraně klimatu naší planety! Tak by se dal shrnout vzkaz z včerejšího vystoupení britského hudebníka a bývalého člena skupiny Beatles Paula McCartneyho v Evropském parlamentu.

Slavný muzikant v bruselském sídle zákonodárců vystoupil v rámci slyšení o boji proti globálnímu oteplování, které neslo název "Méně masa = méně tepla".

"Je naléhavě třeba něco v té věci udělat," poznamenal McCartney, který sám maso nejí, což připomněl i v proslovu. Dodal ale, že řada vědců maso jí, a přesto vyzývá ke snížení spotřeby masa a omezení živočišné produkce.

McCartney odkazoval třeba na studie, podle nichž živočišná výroba produkuje více emisí než celý sektor dopravy. Kromě toho produkce masa má dopady také například na odlesňování, čímž dále ovlivňuje životní prostředí.

Dobytek na pastvinách vypouští do ovzduší plyny, mimo jiné metan. Ten má však velkou schopnost držet teplo, připomněl hudebník, podle něhož to přispívá ke globálnímu oteplení.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů