Sobota, 27. dubna 2024

Předvánoční Paříž vyzdobily odpadky

Předvánoční Paříž vyzdobily odpadky

Paříž - Předvánoční francouzskou metropoli zaplavily odpadky. Ty přitom překvapivě dělají v ulicích Paříže velkou parádu. Místní umělec totiž vyrobil z vyhozených věcí vánoční výzdobu. Paříž tak zdobí stromečky a hvězdy z PET lahví. Na první pohled přitom turista nerozezná, že jde o výzdobu z recyklovaných obalů.

Nákupní třídu Richelieu v samém centru Paříže vyzdobily netradiční blyštivé vánoční ozdoby. Při bližším pohledu čeká ale zvědavce překvapení, všechno je vyrobeno ze starých obalů a PET lahví.

"Šlo o to přimět Pařížany, aby víc recyklovali. Ne moralisticky nebo násilně, ale ukázat, co všechno se dá udělat z prázdných obalů," říká tvůrce Fabrice Peltier.

Vánoční výzdoba Vánoční výzdoba Vánoční výzdoba Vánoční výzdoba Vánoční výzdoba Vánoční výzdoba


Pět tisíc plastových lahví se proměnilo ve vánoční stromky a pouliční osvětlení. Výzdoba je ekologická nejen proto, že je z recyklovaných materiálů, ale také proto, že je energeticky úsporná. Výzdoba celého náměstí před galerií Louvre potřebuje jen tolik elektřiny jako malý ohřívač vody.

"Myslím, že to je dobrý nápad nejen pro Paříž, ale i celou Francii. Spotřebuje to velmi málo energie a materiálu. Může to být zábava a zároveň ochrana přírodních zdrojů naší planety," říká Peltier. Tvůrce se podle vlastních slov při vánoční výzdobě inspiroval francouzským chemikem Lavoisierem a jeho zákonem o zachování energie.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů