Pátek, 19. dubna 2024

Noční hluk při stavbě tunelu Blanka dohnal obyvatele Letné k petici

Noční hluk při stavbě tunelu Blanka dohnal obyvatele Letné k petici

Praha - Lidem v okolí Letné dochází trpělivost. Přímo pod jejich domy totiž Metrostav razí tunel Blanka. Stavaři pracují na stavbě i v noci a ruší tak spánek zdejších obyvatel. Problémem je především padající omítka, ale i zvuk vrtačky, který v noci lidem nedovolí usnout. Přes 300 lidí se už podepsalo pod petici určenou primátorovi města a investorovi. Ta požaduje, aby se práce v noci pozastavily. Metrostav obvinění z porušení předpisů odmítá. Ražba nejdelšího tunelu v Česku bude trvat minimálně ještě rok.

Na letošní advent obyvatelé Letné jen tak nezapomenou. Společnost Metrostav, která pod starou zástavbou razí ze dvou stran tunel Blanka, je obtěžuje nejen stavebními úpravami v domech, ale také hlukem z ražby, který se nese nadložím. V některých bytech opadává ze stropů omítka. "Co tady ten dům pozoruji, tak praskliny stále přibývají," stěžuje si jeden obyvatelů domu Pavel Matoušek. "Největším problémem jsou v noci vrtačky," dodala obyvatelka Letné Lucie Pivoňková.

Na veřejnost se dostaly zprávy o několikaměsíčním skluzu stavby tunelu, který Metrostav dohání nočními pracemi a pravděpodobně i nedodržováním technologických postupů. Mluvčí společnosti je však vyvrací. "Nemáme skluz a nerazíme v noci," tvrdí František Polák, mluvčí Metrostavu. Místní ale mají k dispozici jiné výsledky. Některá měření seismických otřesů a hluku prováděná v letenských bytech potvrdila překračování limitů. Starousedlíci proto prostřednictvím petice žádají primátora a investora stavby, aby město ražbu důsledně kontrolovalo a předešlo se tak destrukcím domů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů