Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Loterijní společnost, jež by přijímala tipy na vítěze státních tendrů, musí v Česku za pár týdnů zkrachovat. Soudě aspoň podle toho, jak rozšířený je mezi podnikateli názor, že mnohamiliardové státní zakázky jsou už předem "cinknuté".
Například v probíhající obří zakázce na odstranění ekologických škod nejprve komise vyřadila konsorcium firem v čele s PPF za to, že nemá zajištěnou velkoskládku na odpady. Tři další firmy přitom sítem komise prošly. Až stížnost vlivné PPF odhalila, že taková skládková kapacita vůbec v Česku neexistuje. A PPF se do hry o stomiliardovou zakázku vrátila.
Nesmyslné požadavky se objevily také v jedné z kauz spojené s aférou Biolíh. Podnikatelé ve veřejné soutěži usilovali o koncese na státem dotovanou výrobu biolihu. HN získaly a zveřejnily seznam budoucích majitelů koncesí ještě předtím, než o nich komise měla údajně rozhodovat. Tehdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek pak celý tendr zrušil.

České domácnosti napojené na centrální teplo platí měsíčně o 200 až 500 korun za teplou užitkovou vodu víc, než by měly. Důvodem jsou nepřesné měřicí přístroje v bytech, které pracují s až 40procentní chybou. Vyplývá to z výzkumu, který v posledních čtyřech letech provedla Technická univerzita v Liberci ve spolupráci se společností EESA Lomnice nad Popelkou. V rámci projektu podpořeného ministerstvem průmyslu a obchodu vyvinuly i zcela novou technologii, která je schopna zajistit přesné měření, a tím výrazně snížit náklady na teplou vodu

Lesníci v těchto dnech záměrně hyzdí mladé jehličnaté stromky. Činí tak proto, aby stromky nelákaly případné zloděje.
Stačí ostříhat dvě nebo tři větvičky tak, aby se narušila jejich souměrnost. Takový mladý jehličnan pak přestane být pro předvánoční nenechavce atraktivní a má větší šanci na přežití. Podle zkušeností lesníků řežou lidé nejčastěji jedličky v okolí cest a silnic. Stačí přitom uřezat několik málo stromků na jednom místě a naruší se stabilita celého okolního porostu.

Příslib zelených pracovních míst vyplývající z ekoinovací a modernizace evropských budov nabízí malým firmám určitou naději na oživení ekonomiky. Evropská komise na problematiku vyčlenila přibližně 40 miliard eur a dalších 3,9 miliard eur z Plánu pro evropskou hospodářskou obnovu půjde na podporu zeleného výzkumu a vývoje a do projektů na infrastruktury. Evropská komise vydala brožuru ekoinovací s důrazem na oblasti, kde se předpokládá růst, včetně cestovního ruchu, recyklace, pohostinství a budov. Tři čtvrtiny návrhů pro ekoinovační projekty, jež byly Komisi v roce 2008 předloženy, pocházely z malých a středních podniků. Dokument zdůrazňuje význam menších podniků pro vývoj nového zeleného průmyslu. Zároveň ale uvádí, že 60% až 70% průmyslového znečištění vzniká v malých podnicích.

Čtyřmilionovou kampaň na podporu obnovitelných zdrojů energie chystá Ministerstvo životního prostředí. Pro tyto účely hledá reklamní agenturu. Uzávěrka přihlášek je 11. prosince.

Ohlašování konce světa patří mezi nejstarší lidské kratochvíle. Stačí vzpomenout biblickou Apokalypsu. Teď je v módě tzv. globální oteplování, později přejmenované na změnu klimatu. Desetitisíce vědců měří desetinky stupňů celsia, případně vypočítávají, co všechno bude už za pár let zatopeno světovým oceánem. Ode dneška bude jejich zjištěními (případné nehodící se údaje budou cudně zamlčeny) argumentováno v Kodani, kam se sjela politická elita světa a hledá dohodu na snížení emisí. (Rozuměj přerozděluje biliony dolarů.) To vše v době, kdy bez větší pozornosti světa na nedostatek vody zemře každých 20 vteřin jedno dítě a hladem dokonce každých pět sekund (tj. 17 tisíc denně!!!). Apokalypsa se zkrátka prodává lépe než prosté lidské utrpení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů