Čtvrtek, 28. března 2024

Bouřlivá atmosféra během vyjednávání na kodaňském summitu!

Bouřlivá atmosféra během vyjednávání na kodaňském summitu!

Středa 22:59
Během ranního zasedání, které vedla prezidentka konference v Kodani, Connie Hedegaard, došlo k nečekanému zablokování jednání. Jaké bylo pozadí tohoto vývoje? Několik států - smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (např. USA, Austrálie, Kostarika či Tuvalu) předložilo v polovině tohoto roku návrhy nových protokolů, které by měly řešit budoucí ochranu klimatu po roce 2012. Při projednávání tohoto bodu navrhl zástupce malého ostrovního státu - Tuvalu, aby se vytvořila pracovní skupina, která by se zabývala právě návrhem vypracovaným tímto státem.

Tuvalu je ostrovní stát v oblasti jižního Tichého oceánu a patří k nejvíce ohroženým státům v důsledku negativních dopadů klimatických změn. Kvůli malé nadmořské výšce (5 metrů) jsou ostrovy tvořící tento malý stát do budoucna ohroženy zvedáním hladiny světových oceánů. Pokud bude nadále docházet ke zvyšování hladiny moře, bude existence tohoto ostrova reálně ohrožena a jeho obyvatelstvo bude nuceno si hledat nový domov jinde např. na nedalekém Novém Zélandu.

Vystoupení a požadavek zástupce Tuvalu vedl k neočekávanému zvratu v jednání. Následovala velmi bouřlivá diskuse mezi příznivci a odpůrci tohoto návrhu. Překvapivě hlavními aktéry debaty nebyly na jedné straně ekonomicky vyspělé státy a na straně druhé rozvojové státy, jak tomu často bývá při těchto jednáních. Naopak neshoda panovala mezi skupinou rozvojových států. Přes velkou snahu Connie Hedegaard o vyřešení vzniklého sporu se nepodařilo tento bod programu uzavřít a jednání bylo přerušeno. (Pro naše čtenáře vysvětlení - rozhodnutí o tom, zda se zřídí pracovní skupina ke konkrétní otázce musí být přijato konsensem, jinými slovy žádná smluvní strana nesmí vznést proti takovému návrhu námitku.)

Jaký bude další vývoj, to ukáže zítřejší pokračování zasedání, kde by měla Connie Hedegaard oznámit výsledek intenzivních konzultací, které probíhají v době, kdy Vás informujeme o aktuálním dění na kodaňském summitu.

Co dalšího přinesl dnešní den?

Todd Stern, zvláštní vyslanec USA pro ochranu klimatu, oznámil na tiskové konferenci, že USA nepředloží žádný další závazek ke snižování emisí skleníkových plynů, pouze potvrdil již stávající závazek -17 % v porovnání s rokem 2005 již dříve vyhlášený Bílým domem.

Ruský závazek snížit emise skleníkových plynů o 20 - 25 % podle vyjádření ruské delegace na jednání v Kodani neplatí pro Kjótský protokol. Ruská federace se k němu hlásí za předpokladu, že bude součástí nového Protokolu, který bude představovat nástupce současného Kjótského protokolu.

Kateřina Konečná a Eva Adamová, členky delegace ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů