Sobota, 20. dubna 2024

Protest mezi mantinely: 5000 lidí proti spalovně

Protest mezi mantinely: 5000 lidí proti spalovně

Pardubická hokejová hala zažila bezprecedentní protest občanů. Použijeme nejlepší technologie, tvrdí investor, firma AVE.

Pardubickou hokejovou halu včera ovládly emoce, i když hokejisté i led chyběli. Tisíce lidí přišly protestovat proti modernizaci spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví.

"Především nejde o modernizaci, ale o výstavbu celé nové spalovny, na místě zůstane jen rotační pec. Vybrané místo je pro spalovnu jedů naprosto nevhodné, jen tři sta metrů na návětrné straně od stotisícových Pardubic. Investor se snaží prosadit velkokapacitní spalovnu, tak velká ve střední Evropě není, snaží se profitovat na tom, co tady bylo před rokem 1989, kdy lidi nemohli pozvednout svůj hlas. Dnes je ten hlas slyšet," uvedl Jan Tichý (ČSSD), náměstek hejtmana Pardubického kraje a iniciátor petice Stop spalovně. Dosud ji podle Tichého podepsalo 47 tisíc lidí z Pardubic a okolních obcí.

O demonstraci původně nešlo. Smyslem akce bylo veřejné projednání projektu investora, rakouské firmy AVE.

Jde o pálení čarodějnic?

"Uvedli jsme všechny argumenty a o věcných připomínkách jsme ochotni diskutovat," řekl včera HN jednatel společnosti AVE CZ Roman Mužík.

Jeho firma chce za 350 milionů korun modernizovat starou spalovnu, která v areálu Sytnhesie fungovala do roku 2004. Poté musel být z ekologických důvodů její provoz zastaven.

Původně šlo o zařízení, postavené za první republiky, které mělo spalovat suché kaly z čistírny odpadních vod. Areál byl vojenským prostorem, nemohl být tedy zahrnut do územního plánu města.

"To je hlavní argument investora, spalovna prý není v rozporu s územním plánem. Nemůže být, protože územní plán neexistuje," uvedl Tichý.

Nezávislý ekolog Jiří Klicpera z Lázní Bohdaneč považuje kampaň proti modernizaci spalovny za zastrašující, lživou a zpolitizovanou. "Připomíná mi to doby pálení čarodějnic za uhranutí krávy. Tenkrát se na to davy chodily dívat, dnes podepisují petice. Spalovna nebezpečných odpadů v nemocnici v Pardubicích nikomu nevadí a je v provozu už také přes deset let," řekl Klicpera.

Odpůrci spalovny podle něho používají zkreslené argumenty. "Spalovna není od města vzdálena 300 metrů, ale dva a půl kilometru. Ovzduší v Pardubicích trpí emisemi z dopravy, ne ze spalovny. A tak dále, žádný z argumentů protestujících není nijak doložen. A hrozby, že provoz spalovny způsobí vyšší výskyt rakoviny, to už je šíření poplašné zprávy. Proto jsem podal trestní oznámení," dodal Klicpera.

Proces EIA pokračuje

Včerejší veřejné projednávání bylo jedním z kroků procesu EIA, čili posuzování vlivu investice na životní prostředí.

"Jde o dlouhodobý proces, jehož součástí je předložení dokumentace, její nezávislé posouzení, veřejné projednání. Teprve pak vydá ministerstvo stanovisko EIA," uvedla Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

"V areálu Synthesie je volně složeno sto tisíc tun nebezpečných odpadů, laguna destilačních zbytků, z nichž se vyluhují a vypařují nebezpečné látky. Jediná možnost likvidace je spálením. A my budeme používat nejlepší technologie, podobně jako spalovna v centru Vídně, která má trojnásobnou kapacitu," dodal Mužík.

Spalovna v číslech

47 000 pardubických občanů
podepsalo podle Jana Tichého, iniciátora kampaně proti spalovně, petici Stop spalovně, protože se obávají zhoršení životního prostředí ve městě.

350
milionů korun chce rakouská firma AVE investovat do modernizace spalovny v areálu Synthesie v Rybitví.

20 000 Tun nebezpečných odpadů
za rok by měla nová spalovna zpracovat za pomoci nejlepších dostupných technologií s tím, že vznikne 7000 tun spečených strusek a jedinou exhalací má být podle společnosti AVE vodní pára.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů