Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pro evropské socialisty je to paradox dnešní doby. Hospodářské problémy by měly jejich rétorice spíše nahrávat, ale levicové strany přesto ztrácejí na popularitě.
Levicoví lídři se tento trend snaží zastavit novými nápady. Na pražském sjezdu se tak objevují sliby jako třeba zavedení daně z finančních transakcí. Nebo ekologie. "Socialisté si už nevystačí s ochranou sociálních jistot. Musí přesvědčit Evropany, že znají recept i na obnovu ekologického a sociálně spravedlivého růstu," prohlásil včera Jiří Paroubek, jehož ČSSD sjezd hostí.
Své zelené cítění předvádějí delegáti i názorně - po Praze se přesouvají hromadnou dopravou a při jednání používají šálky z recyklovaného plastu.

>>Nedokážu si představit, že by hlavní představitelé strany přestali jezdit v autě.<<
Petr Petržílek,
stínový ministr životního prostředí ČSSD, k tomu, že šéf partaje Jiří Paroubek se rozhodl jet na pražský kongres Strany evropských socialistů městskou hromadnou dopravou.
Server Lidovky.cz, 7. 12. 2009
Leda by se místo tradičního Dne bez auta občas konal Den bez funkce.

Nový ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel včera odmítl pochybnosti o smlouvách, které podepsal jako velvyslanec v Austrálii.
Chmiel podle Týdne jako velvyslanec objednal dva projekty. Prvním z nich byla studie o stavu a rozvoji cestovního ruchu a zejména eko-turismu v oblasti jižního Pacifiku a stála 470 tisíc korun. Druhá se týkala analýzy možného nakládání s odpady a jejich zpracování ve státech Cookovy ostrovy, Samoa a Fidži a stála 495 tisíc korun.
Prvotní pochybnosti o smlouvách Chmiel vysvětlil tím, že projekty zahrnovaly jak prezentaci České republiky v oblasti, tak studie o rozvoji a dopadu ekoturistiky.

ODS se podle prvního místopředsedy strany Davida Vodrážky hlásí k odpovědnosti za ochranu klimatu. Většina seriózních vědeckých studií podle něj dokládá, že ke změnám klimatu opravdu dochází. Klimatická konference, která tento týden začala v Kodani, by proto měla přinést co nejkonkrétnější dohodu. Vodrážka to řekl na včerejší tiskové konferenci. Pokud jde o závazky České republiky, ODS se prý bude řídit tím, na čem se dohodne Evropská unie.

Čína omezí provoz menších oceláren a přiměje hutě novými ekologickými parametry k investicím do čistších zařízení. Roztříštěný sektor tak chce zbavit nadměrných kapacit. Uvedlo to včera ve svém návrhu čínské ministerstvo průmyslu. Úřad chce zbavit odvětví podniků, jejichž roční produkce je nižší než jeden milion tun. Čínské ministerstvo navrhuje, že by hutě neměly na výrobu jedné tuny oceli použít více než 92 kilogramů uhlí a šest tun vody.

Jihokorejská firma Login Beverage začala ve městě Yeoncheon stáčet vodu z demilitarizované zóny pod názvem DMZ 2 km. Zárukou její čistoty má být fakt, že příroda ve dva kilometry širokém pásmu "země nikoho" oddělující oba korejské státy nebyla od padesátých let nijak znečišťována. Podle výrobce je určena všem, kteří nesouhlasí s tím, aby byla zóna brána jako poslední fronta studené války.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů