Úterý, 19. března 2024

Nejvíc bioplynových stanic je na jihu Moravy

Nejvíc bioplynových stanic je na jihu Moravy

Nejvíce bioplynových stanic je na jižní Moravě, celkem 15, nejhůře je na tom Liberecký, Karlovarský a Ústecký kraj, řekl Tomáš Dvořáček, jednatel dodavatelské společnosti Bioplyn CS a vedoucí bioplynové sekce CZ Biom, profesní organizace podporující rozvoj využívání biomasy jako obnovitelné suroviny. V Plzeňském kraji už stojí deset bioplynových stanic. Poslední za 53 milionů korun otevřela dnes v Bukovci na Domažlicku Puclická a.s.
U nás nyní eviduje CZ Biom 83 stanic, dalších 30 projektů se připravuje. Současným problémem některých lokalit je získat připojení k energetické síti. Důvodem je zejména obrovský boom projektů fotovoltaických zdrojů, které kapacitu přenosové sítě blokují, ale podle Dvořáčka "jde jen o byznys bez celospolečenské prospěšnosti".
Největším rozvoj bioplynových stanic nastává v posledních třech letech. Na rozdíl od prvních zemědělských stanic z 80. let 20. století už nejsou zaměřené hlavně na zpracování kejdy, ale na společné využití cíleně pěstované biomasy, například kukuřice smíchané s kejdou a hnojem, jako v Bukovci. Tato stanice má elektrický výkon 537 kW. "Pětisetkilowattových stanic je v ČR nejvíc. Pořizovací cena je od 45 milionů do 60 milionů Kč podle technologie," dodal Dvořáček.
Po vstupu ČR do EU dosáhnou investoři na dotace a zlepšily se podmínky výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Výkupní cena elektřiny ze stanice je 4,12 Kč/kWh a zůstane také příští rok. Spolu s dotacemi, které jsou u zemědělských stanic 30 procent nákladů, se návratnost investice pohybuje od sedmi do osmi let. U stanic, které zpracovávají komunální bioodpad, je cena 3,55 Kč/kWh. Jejich technologie je přitom dvakrát dražší, a proto jich dosud v ČR stojí pouze pět.
Agroweb, 8.12.2009, Přibík Oldřich

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů