Úterý, 23. dubna 2024

EU chce dát miliardy rozvojovým zemím na ekologii

EU chce dát miliardy rozvojovým zemím na ekologii

Evropská unie se chystá dát chudším zemím na boj se změnami klimatu 7 miliard eur, tedy asi 180 miliard korun. Česko asi žádné peníze navíc neposkytne.

Peníze na boj se změnami klimatu - to je hlavní téma dnešní a zítřejší schůzky lídrů Evropské unie. Sedmadvacítka se zavázala, že chudšímu světu pomůže s financováním opatření, která mají globálnímu oteplování čelit.

Členské státy se ale dlouho nemohly domluvit, kolik peněz dají. Švédské předsednictví teď navrhuje, aby Unie poskytla 7 miliard eur, tedy asi 180 miliard korun. Českému rozhlasu to řekl vysoce postavený diplomatický zdroj.

Tyhle peníze má chudší svět použít na okamžitý boj se změnami klimatu pro příští 3 roky. Příspěvky jednotlivých členů Unie mají být dobrovolné. To vychází vstříc Česku a dalším novým členským zemím.

Podle diplomatů Česko asi žádné peníze navíc nedá. Pomoc rozvojovým zemím v boji s klimatickými změnami ale zdaleka nekončí: podle Evropské komise bude muset Evropa chudému světu po roce 2012 poskytnout další desítky miliard eur.

Na tom se ale sedmadvacítka zatím nedokázala dohodnout.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů