Sobota, 20. dubna 2024

V Plzeňském kraji se otevírá další bioplynová stanice

V Plzeňském kraji se otevírá další bioplynová stanice

V úterý 8.12.2009 byla v Bukovci na Domažlicku slavnostně otevřena zemědělská bioplynová stanice, kterou pro firmu Puclická a.s. postavila společnost Bioplyn CS. V souvislosti s otevřením pořádálo České sdružení pro biomasu CZ Biom pro zemědělce praktický workshop spojený s prohlídkou této stanice. V rámci workshopu se zemědělci dozvěděli, jak využít výstup z bioplynové stanice (BP) pro hnojení, jak tato zařízení provozovat a jaká je jejich ekonomika. Byly jim poskytnuty informace o postupu banky při financování a jak je možné získat dotace z evropských fondů pro stavbu. Důležitým tématem jsou také připravované změny legislativy pro obnovitelné zdroje energie. Workshop je tedy zaměřen velmi prakticky na otázky související s přípravou a provozem bioplynových stanic.

Bukovecká bioplynová stanice je v řadě již 10. zařízení, které v Plzeňském kraji stojí. Podle údajů CZ Biomu je nejvíce bioplynových stanic na jižní Moravě (15). Nejhůře je na tom Liberecký, Karlovarský a Ústecký kraj. Podle ing. Tomáše Dvořáčka, jednatele společnosti Bioplyn CS a vedoucího bioplynové sekce CZ Biom, je toto pravděpodobně dáno klimatickými a morfologickými podmínkami (vyšší nadmořská výška, svažité terény a chladnější podnebí). Nicméně i v těchto oblastech lze pro výrobu bioplynu využívat např. vysoké podíly travních senáží, dodává pan Dvořáček.

První zemědělské bioplynové stanice vznikaly v Čechách již v 80. letech minulého století a byly zaměřeny především na zpracování statkových hnojiv (např. kejda). K podstatnějšímu rozvoji dochází cca. od roku 2005, což souvisí se vstupem ČR do Evropské unie a s možností jejich spolufinancování. Tyto moderní typy stanic se již zaměřovaly na zpracování především cíleně pěstované biomasy, jako je např. kukuřice. Významným faktorem, který také pozitivně ovlivnil rozvoj BP, bylo zlepšení podmínek výkupu elektrické energie z obnovitelných zdrojů. K největšímu stavebnímu boomu bioplynových stanic dochází cca. v posledních 3 letech. V současné době eviduje CZ Biom více než 80 BS na našem území.

Většina bioplynových stanic na našem území využívá německou a rakouskou technologii, což souvisí s daleko větší zkušeností těchto zemí s výstavbou a provozem těchto zařízení.

Jsou to právě bioplynové stanice, které vyrábí teplo a elektrickou energii bez produkce emisí CO2 a mohou být jedním z nástrojů, jak dosáhnout snížení emisí, o kterém v těchto dnech diskutují představitelé světových špiček v Kodani.

www.mmspektrum.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů