Pátek, 19. dubna 2024

K osmnáctinám dluh za odpad

K osmnáctinám dluh za odpad

Karvinsko - Sfouknou osmnáct svíček na narozeninovém dortu a čeká na ně překvapení od jejich rodičů

Mnozí z nezodpovědných rodičů na Karvinsku neplatí městu za odpad nejen za svou osobu, ale ani za své děti. Ti se tak stávají neplatiči, kteří s osmnáctým rokem života hned musí čelit kruté realitě zadluženého člověka.

Oslovená města na Karvinsku potvrzují: "Toto je velký problém!" Zodpovědni jsou za něj nejen rodiče, kteří odmítají zaplatit několik set korun ročně za své děti a vystavují je tak následným problémům, ale také nedokonalé zákony, které neumožňují, aby poplatek za odpad mohly města vyžadovat od rodičů.

"Dlužníkem je to dítě, po kterém můžeme s jeho osmnáctým rokem života začít tuto částku vymáhat. Zákon je v tomhle nedokonalý a bohužel na to doplácí děti, a ne rodiče," uvedla mluvčí radnice v Karviné Šárka Swiderová.

Že to není případ jen několika málo rodin dokumentují i konkrétní čísla. "Za minulý rok jsme měli evidováno 2841 nezletilých dlužníků za odpad, což je třetina celkového počtu neplatících. Odpad se zde hradí za osobu, často jsou neplatiči všichni členové rodiny," vysvětluje mluvčí radnice.

Zákon je, jaký je, a dokud se nezmění, mohou radnice jen apelovat na rodiče, aby byli zodpovědní a za své děti platili. Čerstvě plnoletí lidé se jinak totiž mohou dostat do velkých problémů.

"Samozřejmě pokud jsou dlužníky, jsou také v našem rejstříku. Proto mohou mít následně problém získat u banky půjčku a podobně," vysvětlila mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková, která potvrdila, že i zde na problém s "dětskými neplatiči" naráží. I v Těšíně se potýkají s nedostatečnými zákonnými možnostmi. "Můžeme v těchto případech strhávat dluh například ze stavebního spoření, které případně neplatící rodič svému dítěti založí," jmenuje jednu z mála možností Havlíková.

Těžko lze ovšem předpokládat, že rodič, který není schopný za své dítě uhradit pár set korun ročně, bude zakládat svému potomkovi stavební spoření.

Že se města s tímto problémem dlouhodobě potýkají, dokumentuje i plakát visící na magistrátě v Karviné, který apeluje na rodiče, aby byli za své dítě zodpovědni a nevystavovali jej do pozice dlužníka. Jak se zdá, příliš to nepomáhá, letos totiž nezletilých neplatičů neubyde. "Dokud neskončí tento rok, nemůžeme hovořit konkrétně, ale zatím to vypadá, že počet "nezletilých dlužníků" za odpad neklesne," dodala Swiderová.

Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů