Úterý, 19. března 2024

Dánská policie zatkla na tisíc demonstrantů

Dánská policie zatkla na tisíc demonstrantů

Klimatický summit. Kodaň je v obležení diplomatů, aktivistů a policie

Podle organizátorů se sobotního pochodu zúčastnilo až sto tisíc lidí. V Kodani protestovali také Češi z Hnutí Duha a organizace Greenpeace.

Hromadným zatýkáním a střety s policií skončila o víkendu původně nenásilná manifestace na podporu nové celosvětové dohody o snižování emisí v Kodani.

Kodaňská policie zadržela v sobotu celkem 968 aktivistů, většinu z nich ale do včerejška propustila. Ve vazbě zůstává 13 osob, z toho tři, jeden Francouz a dva Dánové, budou postaveni před soud kvůli útokům na zasahující policisty. Další zatčení zahraniční demonstranti byli ze země vyhoštěni.

Podle odhadů samotných organizátorů se demonstrace zúčastnilo na sto tisíc lidí. Byli mezi nimi i lidé, převlečení za polární medvědy nebo tučňáky nesoucí transparenty s nápisy "Zachraňte lidi" nebo "Zastavte změnu klimatu".

Podle policie však byla demonstrantů jen zhruba třetina.

Původně mírumilovný pochod dánskou metropolí se zvrhl v násilnosti poté, co policie začala zatýkat stovky demonstrantů, kteří po cestě ke konferenčnímu centru procházeli bohémskou čtvrtí Christianshavn. Zatýkání bylo "preventivní" a policie se k němu uchýlila poté, co malé skupiny výtržníků začaly házet kameny, lahve a dělobuchy, řekl mluvčí dánské policie Henrik Jakobsen. Policie prý chtěla zajistit, aby manifestaci neohrozili radikálové.

Podle Simona Sheikha z australského aktivistického hnutí Get Up, který sledoval zásah z okna svého bytu a natočil ho na kameru, byl ale zákrok předem naplánovaný. Podle něj se policejní jednotky v Christianshavnu shromažďovaly už od rána. "Pak policisté odřízli skupinu snad 350 lidí, nasadili jim pouta a nechali je sedět na chodníku," řekl Sheikh australskému serveru news.com.au. Někteří ze zatčených seděli v chladném počasí na chodníku i tři hodiny, než je policisté odvezli do zadržovacího centra.

Jeden z britských demonstrantů Georgy Forshall si stěžoval britským novinám The Observer, že zatčeni byli většinou obyčejní manifestanti. "Dva moji přátelé byli zadrženi. Policie tvrdí, že házeli kameny, ale to nemohli. Byli totiž v kostýmu krávy, takže čistě fyzicky nic házet nemohli," řekl Forshall novinářům.

Mluvčí dánské policie Henrik Jakobsen obvinění odmítá. "Ti lidé házeli kameny. A také měli na tvářích masky, což je podle dánských zákonů ilegální," cituje mluvčího agentura Reuters.

Většina demonstrantů ale policejní zásah vůbec nezaznamenala. Jana Pravdová z Greenpeace agentuře ČTK řekla, že kodaňská akce skončila krátce před šestou večer. "Žádné násilnosti jsem tu nezaznamenala," uvedla Pravdová.

Několik tisíc aktivistů se pokoušelo demonstrovat v centru Kodaně i včera, všudypřítomná přesila policistů je ale rychle rozehnala.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů