Sobota, 27. dubna 2024

Fotovoltaické elektrárny se budou recyklovat

Fotovoltaické elektrárny se budou recyklovat

Udržitelný způsob likvidace vysloužilých fotovoltaických panelů přichází na pořad dne už nyní, přestože jejich životnost činí zhruba dvacet let. V současné době se jen v Evropě nashromáždilo 3800 tun tohoto materiálu, očekává se však, že jeho množství se každé dva až čtyři roky zdvojnásobí. V roce 2020 ho už bude 35 tisíc tun, napsal David Appleyard v londýnském Renewable Energy World Magazine.

Recyklace, nikoli skládkování představuje nejlepší způsob jejich využití. Ekonomickou mez určí ceny a dostupnost surovin při výrobě a spotřebě i podíl fotovoltaiky na trhu. Solární panely obsahují zejména křemík, jehož spotřeba, a tedy i cena, při současném boomu fotovoltaické energetiky stoupá. Využít lze za vhodných ekonomických podmínek i stříbro a další kovy, především tellur a iridium z tzv. filmových technologií.
O výrobě recyklovatelných fotovoltaických panelů uvažuje řada firem. Pouze First Solar a Deutsche Solar jsou však zatím jejich jedinými producenty, upozorňuje David Appleyard.

Další informace:
Největší tuzemskou fotovoltaickou elektrárnu spustila v listopadu Skupina ČEZ. Zařízení umístěné v Hrušovanech nad Jevišovkou má instalovaný výkon 3,73 megawattů. Ročně vyrobí 3,7 miliónu kWh a pokryje tak spotřebu 1 100 domácností. Jedná se o nejvýhodnější tuzemskou lokalitu s největším počtem slunečných dnů. Elektrárna zaujímá plochu sedm hektarů a tvoří ji více než 17 tisíc panelů. Investiční náklady se pohybují v řádu stovek milionů korun.
Největší fotovoltaickou společností v Česku je Energy 21. Firma dosud dokončila deset projektů o celkovém výkonu více než 12 megawattů. Náklady na výstavbu fotovoltaického parku o výkonu jednoho megawattu se pohybují kolem 100 miliónů korun. Za dvacet let životnosti vyprodukuje takový zdroj přibližně 20 miliónů kilowatthodin a v porovnání s klasickým uhelným ušetří emise 20 tisíc tun oxidu uhličitého.
V souladu s cíli Evropské unie by celkový instalovaný výkon solárních systémů v ČR měl do roku 2020 dosáhnout 541 megawattu. Koncem letošního října se v tuzemsku provozovaly fotovoltaické parky o výkonu 124,2 MW; téměř třetina kapacit se nachází na jižní Moravě a šestina v jižních Čechách. Za deset měsíců vyrobily 77,9 miliónů kWh elektřiny (0,11 procenta veškerého domácího proudu), uvádějí statistiky Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Kontakt:

Vladimír Labuda


ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

602376840


261213978

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů