Pátek, 19. dubna 2024

Dřevěná okna nejen pro Dům snů

Dřevěná okna nejen pro Dům snů

Vzhledem k tomu, že Dům snů, byl stavěn jako ekologická a energeticky úsporná dřevostavba, kde se představují mnohé nové materiály a technologie, byla v tomto duchu vybrána i okna.

Dřevěná eurookna SOLID COMFORT měla v Domě snů téměř svou premiéru, SLAVONA je začala vyrábět letos v květnu po mnohaměsíčním vývoji. Snahou bylo nejen vyhovět platné ČSN na tepelnou ochranu budov, ale i náročnějším požadavkům na nízkoenergetické a pasivní domy.



Architekt Josef Smola pro Dům snů navrhl zajímavé řešení rohových oken se spojením skel bez rohového sloupku, toto řešení umožňuje volný, ničím nerušený pohled do okolí domu. Další zajímavostí je velká prosklená stěna na terasu a k bazénu, tvořena zdvižně posuvnými dveřmi HS portal s bezbariérovým prahem. Všechna eurookna, balkonové, posuvné i vchodové dveře jsou vyrobena ve stejném profilu - SOLID COMFORT. Ze stejné dřeviny a ve stejném barevném provedení jsou v Domě snů i dřevěná sekční garážová vrata, takže veškeré výplně otvorů spolu dokonale ladí.



V Domě snů se samozřejmě řešilo co nejlepší utěsnění oken. Tepelně-izolační dřevovláknité desky z části kryjí okenní rámy. Připojovací spára byla utěsněna PU pěnou, vnější těsnění s komprimovanou páskou, ta zajišťuje vodotěsnost směrem dovnitř a paropropustnost směrem ven. Vnitřní těsnění s fólií, která zajišťuje vzduchotěsnost a parotěsnost. Těsnost Domu snů se prověřovala v Blower door testu s velmi dobrým výsledkem.



K volbě dřevěných oken nás vedou jednak úvahy o úsporách energií, tedy ekonomické důvody, ale stále více přemýšlíme i o ekologických souvislostech. Dřevo, jak dobře víme, je obnovitelný materiál a při svém vzniku ještě spotřebovává oxid uhličitý, který je jedním z hlavních skleníkových plynů. Využívání obnovitelných materiálů je důležitým předpokladem pro dosažení trvale udržitelného rozvoje.



Dřevěná okna SOLID COMFORT dosahují vynikající hodnoty součinitele prostupu tepla okna Uw=0,70W/m2K, tento profil okna je konstrukčně odlišný od standardně používaných eurooken. Především nemá zafrézovanou rámovou okapnici, proto nedochází k úbytku materiálu na spodní části rámu okna, tím se zlepšuje tepelná izolace v této kritické části okna a zvyšují se hodnoty vnitřní povrchové teploty. Odtok vody je řešen vyfrézovanými odtokovými otvory v rámu, které vyúsťují nad venkovní parapet.



Další konstrukční změnou proti klasickému eurooknu je větší překrytí křídla přes rám, tím působí profil okna subtilněji v čelním pohledu a přitom se zase zlepšují tepelně-izolační vlastnosti okna. Viditelná pohledová část křídla je pouze 32mm (kryje se 49mm).



Tato dřevěná eurookna se vyrábí buď ze čtyřvrstvého smrkového hranolu nebo speciálního smrkového hranolu Airotherm, který má v sobě vyfrézovány otvory, které ještě zvyšují tepelně-izolační vlastnosti okna.



Profil okna SC obsahuje tři těsnící profily. Spodní část okna je zatěsněna těsněním v rámové okapnici. Středové dorazové těsnění a vnitřní těsnění jsou standardní jako v profilech SLAVOHEAT SL80 a KLASIK SL70. Ale u okna SC jsou od sebe všechny těsnící profily více vzdáleny a proto vznikají dostatečně velké těsnící komory, díky kterým je funkční spára okna velmi dobře utěsněna.



Všechna okna jsou již ve standardu vybavena bezpečnostní variantou kování s bezpečnostními hřiby.

Parametry eurooken SOLID COMFORT:


o zasklení izolačním trojsklem Ug=0,5W/m2K
SGG PLU4-18-4-18-PLU4, nový teplý distanční rámeček SWS V, argon
o součinitel prostupu tepla rámu smrk Uf=0,70W/m2K, Airotherm Uf=0,68W/m2K
o součinitel prostupu tepla okna smrk Uw=0,70W/m2K, Airotherm Uw=0,69W/m2K
o tři těsnění s dostatečně velkými komorami
o mimořádně teplá spodní část rámu - unikátní konstrukce
o vyšší hodnoty vnitřních povrchových teplot
o zesílený profil okna na 92 mm

Zdroj: www.living.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů