Čtvrtek, 28. března 2024

Křemže láká turisty hlavně na krásnou přírodu

Křemže láká turisty hlavně na krásnou přírodu

Křemže - Pod horou Kleť už stojí od třináctého století městečko Křemže.

To vždycky přitahovalo řady turistů obdivující krásy přilehlé přírody. A ani dnes tomu není jinak.

"Když jsem před několika lety nastupoval do úřadu, tak jsem se hrabal v archivu a našel velký plakát z roku 1932, na kterém stálo: Navštivte letovisko Křemže. Byly tam různé reklamy místních živnostníků, ubytovatelů či uzenářů.

Tehdy jsem si uvědomil, že to bylo atraktivní místo pro turisty. Dá se říct, že je Křemže takový vstupní bod do úžasných míst, kterých tu je určitě dost. Chceme, aby tomu tak bylo i nadále," řekl křemežský starosta Josef Troup.

Helena Jakubcová, která má v městysi krámek s oblečením, potvrdila, že turisté Křemži vyhledávají pořád. "Dokonce si občas přijdou i něco koupit," usmála se místní obchodnice. "Spíš si ale pořídí, co momentálně potřebují. Samozřejmě to nejsou žádné velké nákupy."

Dětí je stále více

Některým návštěvníkům se Křemže dokonce zalíbí natolik, že se v ní rozhodnou zůstat. Zájem není malý, o čemž svědčí naplněné mateřinky.

"Všechny čtyři třídy nám praskají ve švech. A to i přes to, že jsme vloni jednu zcela novou třídu otevřeli v prostorách bývalé knihovny," řekl Troup.

"Museli jsme odmítnout zhruba třicet dětí, takže nám ještě jedna třída chybí," zmínil ředitel školky Jiří Tham. Řešením nakonec bude nová třída v chlumské mateřince, do které se obec hodlá v příštím roce pustit.

Josef Troup zdůraznil, že právě děti jsou podle něj pilířem městyse. Zastupitelé tedy do svých školských zařízení pouštějí celkem dost peněz.

"V rámci možností se snažíme investovat do naší školy. Na druhém stupni jsme udělali nové sociální zázemí. Postupně jsme vyměnili okna. Druhý stupeň byl kompletně dokončen v minulém roce."

Posledním výrazným zásahem do křemežské školy byla letošní nástavba, která propojila samotnou budovu s tělocvičnou. Na objektu také vyrostlo fotovoltaické zařízení, díky čemuž byla chátrající střecha opravena.

Kultura má své místo

V Křemži nemají nouzi o pořádné kulturní vyžití. Mnohaletou a stále velmi oblíbenou tradicí je Křemežský veletrh, který v červenci oslavil své osmnácté narozeniny. Během roku městys hostí spoustu umělců, koncerty či různé výstavy nejsou žádnou raritou.

Zapomenout by se také nemělo na klasické bály. V osadě Chmelná se nachází největší křemežský kulturní dům. I když je pro většinu občanů trošku z ruky, prázdnotou zábavy v čele s mysliveckým plesem nezejí.

"Letos jsme v kulturním domě ve Chmelné vyměnili okna, což se velice pozitivně podepsalo na vytápění. Opravené jsou také sociály, které byly v katastrofálním stavu," řekl Troup.

Slovo nuda neznají ani mladí Křemežšťáci. Městys se může pochlubit hned několika kapelami, které pořádají nejrůznější koncerty. Díky tomu do městečka na Českokrumlovsku nalézají cestu i lidé z Českých Budějovic a větších dálek.

"Když se tu něco děje, tak lidé vždycky dorazí ve velmi hojném počtu. Mají muziku rádi. Je tu pak velmi slušná atmosféra," řekl zpěvák místních kapel Gutalax a Křemežský výběr Martin Matoušek.

Dívčí kámen přitahuje zamilované

Od roku 2005 je majestátně vyhlížející zřícenina hradu Dívčí kámen majetkem městyse Křemže. Už na převodu lokality z majetku státních lesů na obec se aktivně podílela Zdeňka Tučková, která je dodnes správkyní památky.

Křemže neváhala a spolu s Tučkovou se hned od začátku vrhla do shánění peněz na konzervaci památky. Za uplynulé čtyři roky se na Dívčím kameni udělal poměrně velký kus práce. V poslední době například odborníci opravili část stěny paláce.

"Památka je pro lidi stále více přitažlivá, takže konzervace má určitě svůj smysl," řekl křemežský starosta Josef Troup.

Jasným důkazem rostoucí atraktivnosti Dívčího kamene jsou svatby, které se v objektu zříceniny začínají konat stále ve větší míře.

"V letošním roce jsme měli svatby skoro jen na Dívčáku. Byly klidně i dvě za den," usmál se Troup. Jenomže taková svatba v romantickém a malebném prostředí má své mouchy.

"Je vidět, že hlavně pro některé babičky je to opravdu náročné, dostat se až nahoru. Jeden pár se dokonce bral až nahoře v paláci," řekl Troup.

Zdeňka Tučková pro Dívčí kámen doslova žije. "Jak vždycky říkám, já si ho nenašla, on si našel mě," usmála se kastelánka, která se rozhodla jihočeské památce zasvětit svůj život.

Na Kleti je frmol, že není čas ani na ponorkovou nemoc

V horské chatě na Kleti se personál v žádném případě nenudí. I přesto, že je zde práce v hlavní sezoně velice náročná, chtěl by na Kleti pracovat každý. Alespoň to tvrdí provozní Daniel Kalousek z Českých Budějovic.

Proč sis vybral profesi barmana?
Odmala jsem se pohyboval v restauraci. Táta je vynikající kuchař a já jsem strašně rád vařil. Líbilo se mi to tak, že jsem začal před třiadvaceti lety pracovat jako číšník.

Co tě vedlo k tomu, že jsi vyměnil vyhlášený bar Macelis za Kleť?
Na baru v Macelisu jsem pracoval šestnáct let, ale už jsem moc starý na noční život. A Kleť je Kleť. Tady by chtěl pracovat každý (s úsměvem). Dostal jsem se sem vlastně sám. Láďa Faktor koupil Kleť, seděl u nás a já mu řekl: tam bych chtěl dělat. Za tři měsíce mi zavolal: Tak jdeš? A jsem tady.

Prakticky 24 hodin denně pracujete na Kleti pouze ve třech chlapech. Jaký máš recept proti "ponorce"?
V podstatě v létě nemáme na ponorku čas. Pracujeme od rána do noci každý den. A mimo sezonu už spolu skoro ani nemluvíme. Děláme spolu tak dlouho, že už jsme si snad všechno řekli. S kuchařem pracujeme spolu šestnáct let. Taky jsme všichni tři kliďasi a každý si jedeme svůj svět. Nezasahujeme si mimo práci do soukromí. To je důležité.

Zažil jsi nějakou veselou příhodu na Kleti, přihodí se vám tam někdy něco kuriózního?
Konkrétně si teď nevzpomenu, ale sám život na Kleti je jedna veselá příhoda. Co je nad 1000 metrů, je všechno veselý a my jsme ve výšce 1084,2 metru.

Kleť patří mezi velice oblíbená návštěvnická místa. Kolik lidí denně ji navštíví?Je nějaký rekord?
Návštěvnost ovlivňuje hodně počasí. Když je krásně, přijde 3,5 tisíce lidí za den, když je škaredě, tak tady nemusíte potkat nikoho... Rekord návštěvníků v restauraci je 3,5 tisíce lidí a na věži 1450 návštěvníků za den.

Kolik jídel zvládnete vydat v takových dnech?
Rekord u polévek je 450 porcí za den. Jídel vydáme tak 250, když je dobře. Ten počet trochu zkresluje. Otevíráme v devět. Lidi začnou chodit v jedenáct a ve čtyři to končí. Vydat 250 jídel v podstatě za pět hodin je docela fofr.

A co je hitem kleťské kuchyně?
Děláme největší a nejlepší řízky na Kleti, neboť nemáme konkurenci. Ale na odbyt jdou i klobásy nebo smažák.

Co si vaříš pro sebe?
V práci se většinou z nedostatku času živíme párkama. Kdybych měl dostatek času, dělám strašně rád Itálii. Nejradši ze všeho mám houbové rizoto s parmezánem.

Máš nějaký nesplněný profesní sen?
Naše profese nemá sny. Možná bych řekl, že bych chtěl být tak dobrý jako táta. Teď jsem tak na 60 procentech jeho umění.

Vím, že jsi výborný kuchař. Mohl bys čtenářům prozradit nějaký zajímavý vánoční recept?
Odpovím vesele. Vemte jakoukoliv rybu, udělejte ji, jak budete chtít, a buďte hlavně v pohodě a v klidu. Ale pro případnou inspiraci. Teď jsme dělali pro sešlost myslivců dvanáct kaprů v sýrovém těstíčku.

Českokrumlovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů