Pátek, 29. března 2024

EKOLOGICKÉ MOTORY Z ČECH

EKOLOGICKÉ MOTORY Z ČECH

K dalším motorářským počinům firmy Hyundai patří nedávné zahájení sériové výroby vznětových modelů Hyundai i30 Stop&Go v závodě v Nošovicích, kterým firma rozšířila svou výrobní řadu praktických a ekologických modelů. Hyundai i30 Stop&Go s mimořádně hospodárným motorem 1.6 CRDi je prvním provedením modelu i30 Stop&Go se vznětovým motorem vyvinutým v rámci ekologické iniciativy Blue Drive.

Systém Stop&Go se osvědčil pro snižování spotřeby paliva při popojíždění v městském provozu, neboť u stojícího vozidla vypíná motor a spouští jej okamžitě, jakmile řidič sešlápne pedál spojky. Počátkem letošního roku byl uveden do modelů i30 poháněných zážehovými motory 1,4 a 1,6 l, v nichž výrazně zlepšil hospodárnost provozu a snížil emise CO2, aniž by došlo ke zhoršení jejich dynamických vlastností. Modely i30 Stop&Go se vznětovým motorem 1,6 l jsou k dispozici ve dvou výkonových verzích: 66 kW (90 k) a 85 kW (116 k). Varianta 66 kW (90 k) má emise CO2 113 g/km, což v porovnání se standardním provedením bez systému Stop&Go znamená snížení o 2 g/km, kombinovaná spotřeba je pouze 4,3 l/100 km, tj. o 0,1 l/100 km nižší. Podobně působivé hodnoty nabízí výkonnější model 85 kW (116 k), který se může rovněž pochlubit snížením emisí CO2 o 2 g/km na 117 g/km.

"Nové motory poházejí z jednoho z nejnovějších, a nejmodernějších závodů Hyundai, který byl vybudován v České republice. Po uvedení zážehových modelů i30 Blue na trh jsme se setkali s velmi pozitivní odezvou po celé Evropě, zejména v zemích, jejichž daňová soustava zohledňuje množství emisí CO2. Tento model osloví hlavně stále početnější skupinu zákazníků, kteří chtějí omezit negativní dopady svého spotřebního chování na životní prostředí, a fleetové manažery, jejichž cílem je snížit celkové provozní náklady pomocí vozidel s nižšími emisemi CO2 a skromnější spotřebou paliva.," řekl Allan Rushforth, viceprezident společnosti Hyundai Motor Europe.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů