Středa, 24. dubna 2024

Naděje do budoucna - reaktor TWR

Naděje do budoucna - reaktor TWR

Nadějný projekt množivého jaderného reaktoru s postupnou vlnou (Traveling Wave Reactor - TWR) získal americkou patentovou ochranu. Americký časopis MIT´s Technology Review nedávno zařadil jaderný reaktor s postupnou vlnou, o jehož vývoj se zajímá i miliardář Bill Gates, zakladatel Microsoftu, mezi 10 nejvýznamnějších vynálezů a projektů roku, které mohou v příštích letech zásadním způsobem změnit svět. Předpokládá se, že první komerčně použitelný reaktor TWR by měl být k dispozici kolem roku 2020. TWR vyvíjí tým, v jehož čele stojí americký fyzik John Gilleland, šéf společnosti TerraPower. Mezi odborníky amerických vědeckých pracovišť, kteří se na projektu podílejí, je rovněž Pavel Hejzlar z MIT. (obr. - Nuclear Power Industry News)


Předností projektu je nový koncept reaktoru, kde štěpení jader probíhá ve vlně velmi pomalu postupující palivem. Toto technické řešení dovoluje generovat po 50-100 let obrovské množství energie bez nutnosti výměny paliva.

Reaktor s postupnou vlnou spotřebuje pro zahájení reakce jen velmi malé množství obohaceného jaderného paliva. Dále si vystačí s přírodním uranem, nebo s použitým palivem z dosavadních jaderných reaktorů. Umožní tak zásadním způsobem snížit zásoby použitého jaderného paliva a dlouhým palivovým cyklem také podstatně zmenší obavy z možného zneužití manipulace s jaderným palivem.
ZDROJ:www.technickytydenik.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů