Pátek, 29. března 2024

Ekologové nejvíce kritizují Saúdskou Arábii a Kanadu

Ekologové nejvíce kritizují Saúdskou Arábii a Kanadu

Kodaň - Saúdská Arábie a Kanada se staly v letošním roce nejhůře hodnocenými zeměmi v úsilí o snižování exhalací oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, které podle expertů přispívají k oteplování naší planety.

Uvedla to skupina Germanwatch, která se v pondělí chystá na ekologické konferenci OSN v Kodani zveřejnit svůj každoroční žebříček chování 57 průmyslových a rychle se rozvíjejících států, jež mají dohromady na svědomí více než 90 procent světových emisí.

Podle hodnocení, na němž spolupracovaly německá nevládní organizace Germanwatch a ekologická skupina Climate Action Network-Europe, "žádná z analyzovaných zemí v praxi nepřispívá dostatečně k odvrácení klimatických změn a k udržení globálního oteplování pod dvěma stupni Celsia".

Některé státy si přesto jistou pochvalu vysloužily. Vůbec nejvýše postavenou zemí je Brazílie, která nicméně obsadila až čtvrté místo, když první tři místa zůstala symbolicky prázdná, protože si je prý nikdo nezasloužil. Oceněna byla za své odhodlání redukovat exhalace a vyvíjet alternativní energetické zdroje.
Česko si proti loňsku pohoršilo

Za Brazílií skončily Švédsko, Británie, Německo a Francie. Slovensko a Česká republika se umístily těsně za sebou na 24. a 25. příčce, což znamená propad oproti loňsku.

Pořadí uzavírá Saúdská Arábie, která je největším producentem ropy na světě a poslední pozici zaujímá pravidelně, a Kanada, ačkoli ta je díky velmi řídkému osídlení zodpovědná za pouhá dvě procenta světových emisí.

"Emise Kanady (přepočítáno na hlavu) jsou velmi vysoké vzhledem k její energeticky intenzivní ekonomice a vzhledem k velmi vysoké spotřebě elektřiny na obyvatele v porovnání s ostatními posuzovanými zeměmi," konstatuje se ve zprávě.

Lehký vzestup zaznamenaly díky iniciativám vlády prezidenta Baracka Obamy Spojené státy, i tak jsou však osmé od konce. Devátá nejhůře hodnocená je za letošní rok Čína.

Zpráva země posuzuje na základě emisního trendu (snižování/zvy­šování emisí), úrovně emisí na obyvatele a také na základě klimatické politiky.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů