Čtvrtek, 25. dubna 2024

Američané sázejí na renesanci obávané jaderné energetiky

Američané sázejí na renesanci obávané jaderné energetiky

Nad strachem z atomových elektráren začínají v USA převažovat výhody - hlavně neprodukují žádné emise.

Americký prezident Barack Obama se v Kodani bude snažit přesvědčit, že jeho administrativa je pevně rozhodnuta ke snižování skleníkových emisí. Přes rameno se mu ale při tom bude dívat americký Kongres, na jehož postoji závisí, zda se Spojené státy skutečně upíší k závazným limitům.

Jednou z cest, jak by se mohlo podařit rozhýbat emisní legislativu, která se zasekla v Senátu, je renesance jaderné energetiky v Americe. V nástinu nového návrhu emisního zákona, s kterým minulý týden přišla trojice vlivných senátorů, se o jaderné energii hovoří jako o "základní části" budoucí energetické strategie USA.

Větší důraz na jaderný rozvoj by měl - například ještě s otevřením pobřežních amerických vod pro těžbu ropy - přesvědčit ty zákonodárce, podle nichž se Obamova vláda zatím jednostranně soustředila na regulaci výrobců energie z tradičních zdrojů - uhlí, ropy a plynu.

Podle odhadů vzroste spotřeba energie v USA do roku 2030 o více než pětinu. Podle řady kongresmanů proto prostě není možné, aby se USA pokoušely o krocení skleníkových plynů bez toho, že by se nezvýšil podíl energie z jádra.

Opomíjený zdroj

Jaderné elektrárny v současnosti pokrývají 20 procent americké spotřeby, rozvoj sektoru ale už tři desetiletí zcela stagnuje. V zemi pracuje 104 reaktorů, ale od nehody v elektrárně na Three Miles Island v Pensylvánii na jaře 1979 nebyla udělena žádná nová licence na výstavbu dalších reaktorů.

K obavám o bezpečnost elektráren se i v USA stejně jako jinde ve světě připojily nevyřešené otázky ohledně skladování vyhořelého paliva, problematická ekonomická efektivita jaderných provozů a po roce 2001 i otázky ohledně možných teroristických útoků.

V souvislosti s problémy, které Spojeným státům na druhé straně způsobuje závislost na zahraniční ropě, a také ruku v ruce s diskusí o globálním oteplování se tento skeptický postoj začíná obracet. Podle průzkumu Gallupova ústavu z letošního roku už 60 procent Američanů podporuje jadernou energii jako jednu z cest, jak pokrýt energetické potřeby země.

Rovněž některé ekologické organizace opustily v poslední době svůj principiální odpor proti jádru a připouštějí, že nukleární energie by měla být součásti zdrojového vějíře.

Jen aby se to vyplatilo

"Ale i kdyby zde najednou přibyly megawatty jaderné energie, ještě to neznamená, že to bude efektivní," brzdí ale Ellen Vancová z ekologicky zaměřeného sdružení Union of Concerned Scientists jaderný optimismus. Pro stanici National Public Radio Vancová upozornila, že investoři, kteří v minulosti v jaderných elektrárnách utopili peníze, budou velmi váhat s půjčkami na případné nové reaktory.

Právě tuto překážku se ovšem snaží adresovat zmíněný čerstvý nástin senátního emisního návrhu, který výrazně zvyšuje limit vládních záruk na úvěry pro výstavbu reaktorů. Návrh také předpokládá, že by se zjednodušil v současnosti velmi zdlouhavý proces udělování licencí.

V americké Jaderné regulační komisi, která dohlíží na nukleární energetický sektor, v současnosti řeší 26 žádostí o výstavbu nových reaktorů, z toho 14 od společnosti Westinghouse. Nový design jejích reaktorů typu AP1000, které mají být efektivnější a bezpečnější, agentura před několika týdny zamítla. Podle názoru agentury navržený design není dostatečně odolný proti případným zemětřesením a tornádům.

"Někteří lidé, kteří byli k jaderné energii velmi nedůvěřiví, nyní souhlasí, že jádro musí získat podstatnou roli," nechal se slyšet nezávislý senátor Joe Lieberman, který spolu s demokratem Johnem Kerrym a republikánem Lindseyem Grahamem předložili návrh emisního zákona.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho zpravodaje z Washingtonu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů