Čtvrtek, 25. dubna 2024

Než opadá jehličí

Než opadá jehličí

Modrý pokoj Bílého domu zdobí od konce listopadu douglaska. Vypěstovali ji Eric a Gloria Sundbackovi, kteří národní vánoční strom letošního roku zasadili už před 13 lety. Možnost vystavovat ho v Bílém domě si ale museli vybojovat. Soutěž proběhla letos v srpnu, tradičně pod záštitou americké Národní asociace vánočního stromu. A co vy? Už máte ve svém modrém (nebo jiném) pokoji vánoční stromeček?

Co je v nabídce?

Jestli ne, je nejvyšší čas vyrazit na nákup, abyste na Štědrý den nebojovali o poslední nesouměrné exempláře. S douglaskou spíš nepočítejte, na prodejních místech se nejčastěji setkáte se smrčkem pichlavým nebo obecným, borovicí černou či lesní a jedlí kavkazskou. Rozdíl je ve vlastnostech stromků, v ceně i v jejich vizáži.

Nejlevnější (asi 200 až 300 Kč za kus) je smrček ztepilý s tmavě zelenými krátkými jehličkami. Ověšený sušenými ozdobami, ořechy nebo ovocem představuje staročeskou klasiku, ovšem brzy opadává. Proto je oblíbenější smrček pichlavý s namodralými jehlicemi, který se hodí zejména pro modro-fialově laděné Vánoce a který při dostatečném zavlažování zůstane pěkný velmi dlouho (jehlice nepouští).

Víc než smrček ztepilý vydrží i borovice. Volit můžete mezi borovicí lesní a černou. První má kratší jehlice - dlouhé asi pět až osm centimetrů, ale působí méně kompaktně, protože má větší vzdálenosti mezi patry větví. I díky tomu se větší oblibě těší borovice černá s tmavězeleným jehličím, ačkoliv je o něco dražší než její kolegyně. Metr stojí kolem 220 Kč, zatímco celý jeden exemplář borovice lesní pořídíte od 250 do 300 Kč.

Podle Roberta Šímy, majitele firmy Abies, která patří mezi největší pěstitele a prodejce stromků v Česku, se právě borovice černá spolu se smrkem pichlavým na českém trhu prodává nejvíc. Do vyšší cenové kategorie patří jedle kavkazská s kuželovitým tvarem koruny. "Metr jedličky prodáváme za 350 Kč. Pokud by chtěl někdo vybírat z vytříděných, speciálně vyšlechtěných stromů kategorie Premium Gold, zaplatí za metr asi 500 Kč," upřesňuje Robert Šíma.

Hlavně nepřehřát

Kromě kavkazské jedle prodává firma Abies ještě jedli vznešenou, ovšem pouze jako větve, protože stromek příliš pomalu roste - až dvanáct let - a podle Roberta Šímy by byl pro české zákazníky celý jehličnan příliš drahý.

Ostatní stromky rostou přibližně šest až devět let. Ekologicky smýšlející jedinci se však nemusí bát, že by se před Vánocemi plundrovaly naše lesy; smrky a borovičky se pěstují na speciálních plantážích, kde se už zhruba od poloviny listopadu sklízejí a svazují. Nejvíc jim škodí teplo. Čím déle je tedy prodejce a posléze vy necháte v chladu, tím se jejich životnost prodlouží.

To platí i o stromcích kupovaných v květináči. Pokud je plánujete zasadit zjara na zahradě, je potřeba nechat jehličnany přivykat na teplo postupně. "Když stromek přemístíte zvenku rovnou do pokoje, kde se teploty pohybují okolo dvaceti stupňů, je to pro něj teplotní šok a těžko bude celé Vánoce dělat parádu," upozorňuje architekt zahrad Miloš Král.

Ekologické Vánoce

Komu záleží na tom, aby se stromek po Vánocích na zahradě opravdu ujal, by měl koupit sazenici spíš v zahradnickém centru než v předvánočním prodeji. Ujímavost jehličnanů z předvánočních akcí je přece jenom nižší, sazenice se liší technikou pěstování. V zahradnictví koupíte například smrček omoriku nebo korejskou jedličku. Stromky se prodávají ve větších kontejnerech, jsou vyšší a také dražší. Smrček pořídíte od tisíce korun výš, jedlička je ještě o něco dražší. Když ale takový strom vysadíte, dokud jsou děti ještě malé, poroste s nimi a následující roky si ho můžete na zahradě ozdobit.

Umělý či živý?

Podle americké Národní asociace vánočního stromu nemají lidé umělé stromky celý život, ale pořizují si jednou za šest až devět let nové.

AUTOR: Tereza Hromádková

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů