Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krize tlačí ceny a nahrává zelenému bydlení

Tlak na cenu je nyní nejvýraznějším trendem na realitním trhu. Kupci žádají slevy a hledají nemovitosti, které mají potenciál cenového růstu.

Krize tlačí ceny a nahrává zelenému bydlení

Požadavek na levnější bydlení odstartoval vlnu zájmu o energeticky úsporné nemovitosti. Často je však nálepka "nízkoenergetické" jen způsob, jak obalamutit zákazníka. Přestávají také fungovat tradiční prodejní strategie a developeři přicházejí s novými způsoby prodeje.

Prodej nemovitostí sice stále stagnuje, ale realitní trh se dává do pohybu. "Lidé evidentně vhodné nemovitosti hledají, ale s nákupem si dávají načas, čekají i na pokles cen, ke kterému začíná pomalu docházet," řekl Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz. Od června na realitním tržišti bezrealitky.cz stoupl počet zhlédnutých inzerátů nemovitostí o 72 %. Roste i celkový počet uživatelů, nabídek a transakcí.

Z analýzy dat tržiště dále vyplývá, že nejvýraznější je nyní nárůst zájmu o pronájmy - poptávka od ledna vzrostla o 20 %. Větší zájem je také o výměnu bytů a před začátkem zimního semestru i o spolubydlení, tyto kategorie v září vzrostly o 100 %. V oblasti prodeje došlo k oživení hlavně u malometrážních a panelových bytů, jejichž cena v méně atraktivních lokalitách často dosáhla svého dna a kupci už větší slevy neočekávají. Současně se zvýšila poptávka po zeleném bydlení, tedy energeticky úsporných nemovitostech.

Reality se začínají zelenat, ale často je to podfuk

Silným marketingovým tahákem se stává ekologické bydlení. "Poptávka po nízkoenergetických nemovitostech od loňska stoupla téměř o 50 %. Kvůli rostoucím cenám energií se klienti v poslední době zajímají nejen o prodejní cenu nemovitosti, ale také o náklady spojené s jejím provozem," vysvětlil aktuální trend Jakub Havrlant. Bezrealitky.cz vychází uživatelům vstříc zavedením kategorie "nízkoenergetická" mezi typy budov, jako je "panel" nebo "cihla".

Ve standardním novém bytě o rozloze 90 m2 jsou roční náklady na energie přibližně o 15 tis. Kč vyšší než v nízkoenergetickém. "Pokud by cena energie rostla průměrně o 5 % ročně, pak celková úspora za dobu 40 let dosáhne překvapivých 1,8 mil. Kč," potvrdil trend Jan Řežáb, ředitel developerské firmy JRD, která jako první začala v Česku stavět nízkoenergetické bytové domy komerčně a bez dotací.

Nízkoenergetický dům se od běžného domu nemusí vizuálně lišit. "Podstatný rozdíl je však ve spotřebě tepla na vytápění, která je u nízkoenergetického domu až o 60 % nižší," vysvětlil Daniel Morávek ze společnosti Atrea, která se specializuje na úsporné vytápění budov a vzduchotechniku. Aby nemovitost mohla být definována jako nízkoenergetická, nesmí roční spotřeba tepla na vytápění přesáhnout 50 kilowatthodin na metr čtvereční. Kvalita domu se hodnotí takzvaným Průkazem energetické náročnosti budovy, podobným, jaký mají elektrospotřebiče. Průkaz je součástí stavebního povolení a kupec si jej může na developerovi vyžádat, za nízkoenergetické jsou přitom většinou považovány stavby v třídách A až B.

Skutečně nízkoenergetické projekty jsou ihned vyprodány

Současný pokles poptávky po nových bytech nahrává kvalitnějším bytovým projektům, mezi které patří i energeticky úsporné stavby. Protože nálepka "eko" pomáhá prodávat, někteří developeři současné popularity zeleného bydlení zneužívají. "Jako nízkoenergetické dnes inzeruje stavby téměř každý, kdo používá stavební izolace, se skutečnými nízkoenergetickými parametry však takové bydlení nemá nic společného," vysvětlil Jan Řežáb.

Skutečně nízkoenergetických bytových projektů je na trhu zatím málo, přitom zájem o ně je velký. Mezi těch nemnoho dokončených patří například domy od developerské firmy JRD, která všechny své projekty staví v nejúspornější energetické třídě A. Například projekt Viladomy u Obory v Praze 10 - Uhříněvsi byl ze 70 % prodaný už v prvním měsíci výstavby. "To je nevídaná rychlost, která jen dokládá zvýšený zájem klientů o kvalitu, ekologii a ekonomiku provozu kupovaných bytů," konstatoval Řežáb.

Nízkoenergetické stavby letos začal podporovat i stát, nejmasivnějším dotačním programem je Zelená úsporám. Dotaci je možné získat i na byt v novostavbě, ale podporovány jsou jen energeticky pasivní domy a o peníze může žádat až majitel bytu, nikoli sám developer. "Tato kritéria nejsou pro většinu developerů motivací k úsporným opatřením a příliš nevěřím, že tato dotace trh energeticky úsporných domů rozhýbe," dodal Jan Řežáb.

Na trhu skončí developeři a realitky, které nezmění marketingovou strategii

Jako překonané se jeví i stávající způsoby prodeje nemovitostí. Virtuální prohlídky a videoprezentace patří v současnosti mezi nejoblíbenější a nejzajímavější způsoby, jak novostavbu v rámci internetových stránek potenciálním kupcům představit. "Klient se musí do projektu zamilovat na první pohled a právě vizuální dojem je nejsilnější," vysvětluje Havrlant. Na partnerském serveru bezrealitky.cz iDeveloper.cz si zájemci mohou bytový dům prohlédnout ve fotografické slideshow, 3D modelu, nebo bydlení hledat podle oblíbené lokality pomocí cenových map. "Takto prezentované nemovitosti se prodají za třikrát kratší dobu než při tradiční inzerci," vypočítal Havrlant.

AUTOR: Jan Hlaváč

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů