Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kladno dostavělo centrum ekologické výchovy ve Cvrčovicích. Objekt, který z stál 60 milionů korun, z 85 procent financovala Evropská unie. Centrum bude sloužit pro zotavovací pobyty dětí a školení v oblasti ekologie pro firemní i státní sektor. Samotná budova vystavěná v pasivním standardu pak má sloužit jako vzor při školeních o stavbě nízkoenergetických budov.

Radní dnes souhlasili s vyhlášením nového přírodního parku na území hl. m. Prahy. Jedná se o lokalitu Smetanka na území čtrnácté městské části. Tento přírodní park představuje krajinářsky pozoruhodný komplex zachovalé příměstské krajiny v blízkém centru města s dominantou zalesněného vrchu Smetanka a zároveň důležitý rekreační areál.

Ocenění Swedish Steel Prize 2009 - Labrie Environmental Group, kanadský výrobce zařízení pro zpracování tuhého odpadu, je letošním vítězem v této soutěži. Společnost získala ocenění za nový model vozu - Wittke Starlight. Podle poroty využívá nejvíce a v plném rozsahu možnosti, poskytované vysoce odolnou ocelí, zejména precizní optimalizací všech dílů vozidla. Wittke Starlight je čelním nakladačem pro sběr odpadu s téměř o 700 kg vyšší nákladní kapacitou, než předchozí modely - při snížení vlastní hmotnosti o 500 kg. Zvýšení stupně stlačení naloženého odpadu zvyšuje účinnost vo-zidla, což zkracuje délku provozních tras a snižuje zátěž životního prostředí. Ke třem dalším oceněným projektům patří i silniční návěs společnost Lecitrailer SA.

Hranice CO2 u dodávek se má omezit - Evropská komise původní návrh oslabila. Koncem října nicméně předložila návrh na omezení emise CO2 u dodávkových aut do celkové hmotnosti 3,5 t (třída N1). Lhůty, mezní hodnoty a možné postihy jsou méně přísné než se původně předpokládalo. Postupně se má od roku 2014 dojít na závaznou hodnotu 175 g/km. V r. 2014 musí této hranice dosáhnout 75 % vozidel vyráběných každým automobilovým výrobcem. Původně měla Komise v úmyslu dosáhnout mezní úrovně 175 g/km jižt v roce 2012 a ta by se měla do tří let snížit na 160 g/km. Podle Komise budou činit vícenáklady na nové vozidlo v první fázi kolem 1100 eur. Od roku 2020 se odhadují dodatkové náklady na vozidlo mezi 3200 až 3500 eur. Úřad ale vychází z toho, že vícenáklady se budou kompenzovat sníženou spotřebou paliva. Při nedodržení mezní hodnoty počítá Komise s uplatňováním pokut. Bude-li do roku 2018 průměrná hodnota překročena o 1 g, zaplatí se za vozidlo 5 eur, za druhý gram 15 eur za třetí 25 eur a za další každý gram 120 eur. Návrh Komise musí ještě schválit rada ministrů EU a Evropský parlament než vstoupí jako opatření v platnost.

Celosvětová nezisková organizace Climate Counts (www.climatecounts.org) zveřejnila žebříček společností, které nejšetrněji působí na životní prostředí (bez rozdílu sektorů): 1. Nike, výrobce sportovních oděvů a potřeb (83 bodů ze 100 možných); 2. Stoneyfield Farm, výrobce čerstvých mléčných výrobků (81); 3. Unilever, jeden z největších výrobců potravin a spotřebního zboží (80). Ve zvláštním hodnocení sektoru výroby potravin Climate Counts uvedla: "S obrovskou distribuční sítí, nároky na balení zboží a spotřebitelskou poptávkou mají tyto společnosti velký dopad na životní prostředí. Na druhé straně také mají velmi výrazný prostor ke zlepšení. Některé společnosti v tomto sektoru tak zavádějí nové standardy pro celou oblast výroby potravin, zatímco ostatní zatím vypadají v supermarketech ztraceně." Unilever se posunul v celkovém hodnocení z loňského pátého místa. Pro zajímavost, společnosti Mc Donald´s a Burger King na špici svého sektoru získaly 30 a 10 bo dů.

Britské Tesco otevřelo svůj první bezuhlíkový supermarket v Ramsey, Cambridgeshire. Retailer si klade za cíl stát se do roku 2050 podnikem bez škodlivého uhlíku. Daný obchod používá na vytápění generátor, který pohánějí obnovitelné zdroje, a dešťovou vodu na splachování toalet a v myčce automobilů. Supermarket byl navržen jako energeticky úsporný, je postaven z obnovitelného dřeva a jeho střešní okna umožňují, aby dovnitř pronikalo přirozené světlo, ale ne teplo. Ventilátory kontrolují přirozené proudění vzduchu tak, aby byly sníženy nezbytné dodávky energie. Obchod na ulici St Mary's nabídne spotřebitelům zdarma autobusovou linku. Půjde o zkušební provoz a Tesco chce propagovat tento k životnímu prostředí přátelský způsob nakupování. Manažerem obchodu, který zaměstnává 190 pracovníků, je Duncan Mould, který absolvoval školení na provoz a řízení místa prodeje přátelského k životnímu prostředí. Tesco podle něho doufá, že lokální obyvatele nový obchod potěšil a že se stane klíčovou součástí dané komunity.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů