Čtvrtek, 28. března 2024

Policie v Kodani zadržela 230 militantních ekologických aktivistů

Policie v Kodani zadržela 230 militantních ekologických aktivistů

Kodaň - Dánská policie dnes v Kodani zadržela asi 230 militantních demonstrantů, kteří se pokusili proniknout přes plot ke konferenčnímu centru, jež hostí summit OSN o klimatu. Počáteční nápor několika stovek aktivistů policisté s pomocí slzného plynu, obušků a psů odrazili, střety u dějiště summitu ale pokračují. Informovala o tom agentura AP.

Největší z několika dnešních protestních akcí pořádá organizace Climate Justice Action, do jejíhož úřady povoleného pochodu z kodaňského předměstí k dějišti summitu Bella Center se podle agentury DPA zapojilo téměř 3000 lidí.

Policisté jsou od časného rána v pohotovosti, bezprostřední okolí centra bylo uzavřeno a výrazně byl také omezen provoz metra a autobusů.

K demonstracím se prý v pozdějších hodinách hodlají přímo u konferenčního centra přidat některé nevládní organizace a další hnutí, které jsou rozhořčeny dosavadním průběhem jednání a jejichž členové se kvůli špatné logistice, mnohdy i přes platné akreditace, nedostali do přeplněného konferenčního sálu.

V budově Bella Center probíhají nyní závěrečná jednání delegátů konference o nové klimatické dohodě, jež by měla nahradit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů po jeho vypršení v roce 2012.

Tisíce lidí se vydaly z jednoho z kodaňských předměstí na protestní pochod ke konferenčnímu centru, které hostí summit OSN o klimatu.

Účastníci protestů vyjadřují svou nespokojenost s nedostatečným pokrokem při rozhovorech, v nichž nadále panují velké rozpory mezi bohatými a chudými zeměmi ohledně toho, kdo a kolik by měl emise omezovat a kdo by měl toto omezování financovat.

"Cílem je narušit oficiální jednání současně zvenku i zevnitř, aby byli vyslechnuti ti, které nikdy nikdo neposlouchá, a abychom prosadili naši vlastní agendu," vysvětlili organizátoři protestního průvodu, kteří podle svých slov hodlají "ovládnout konferenci, přeměnit ji v shromáždění lidu a diskutovat s delegáty summitu... aby se dospělo k řešení klimatické otázky".

Na svou funkci dnes rezignovala kritizovaná předsedkyně konference Connie Hedegaardová, kterou krátce před příjezdem nejvyšších představitelů světových velmocí nahradí na postu předsedy dánský premiér Lars Lökke Rasmussen. S Hedegaardovou nebyly spokojené především africké státy, protože prý při jednáních upřednostňovala zájmy vyspělých zemí. Politička nicméně uvedla, že její demise je čistě procedurální krok.

Přetrvávající problémy v jednání potvrdil dnes přímo z místa konference britský premiér Gordon Brown, podle něhož je možné, že se novou dohodu o klimatu nepodaří v Kodani uzavřít. Překážky jsou obrovské, ale ne nepřekonatelné, konstatoval Brown.

Konference, která začala 7. prosince, končí v pátek. Od prvních demonstrací vztahujících se ke kodaňské ekologické konferenci zadržela dánská policie podle DPA již přes 1500 aktivistů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů