Pátek, 29. března 2024

Významné budovy se stávají ekologicky šetrnými

Významné budovy se stávají ekologicky šetrnými

Praha - Projekt nazvaný Šetrná divadla se dále vyvíjí a rozšiřuje. Přišla s ním Česká rada pro šetrné budovy, nezisková organizace, která byla založena v polovině září tohoto roku. Jedná se o program, jehož hlavním cílem je co nejvíce přizpůsobit budovy životnímu prostředí. Stávají se tak úspornějšími z hlediska spotřeby energií a financí. Do projektu se zapojilo i Národní divadlo, které se díky rozsáhlé rekonstrukci stalo šetrným pro životní prostředí. Dalšími členy jsou třeba Stavovské divadlo, které by mělo být záhy dokončeno, Národní muzeum, Národní technická knihovna a v příštím roce by se měl projekt aplikovat i na Anenský areál.

"Česká rada pro šetrné budovy vznikla pro podporu šetrnosti staveb životního prostředí. Chceme, aby se konečně šetrné budovy staly standardem a ne výjimkou. Zaměřujeme se na celý proces stavební zakázky, od návrhu stavby až po monitoring celého jejího průběhu," vysvětlil místopředseda České rady pro šetrné budovy Petr Vogel.

Dle slov zástupce technicko-provozního ředitele Národního divadla Miroslava Růžičky se jedná o dlouhodobý smluvní vztah, zde konkrétně na deset let. Splátka projektu je zároveň garantovanou úsporou. "To znamená, že soukromý subjekt nám tu úsporu garantuje, a ta se stává splátkou toho vlastního projektu," dodal.

Stavovské divadlo Stavovské divadlo

"Opatření stála zhruba 40 milionů korun a úspory činí více než 6,5 milionu korun ročně. Návratnost činí v základním projektu deset let. Šetří se o dva miliony korun více, než se předpokládalo. Od roku 2003 jsme si prošli celkem složitým průběhem, kdy jsme chtěli rozjet tento projekt. Ostatním teď můžeme konečně ukázat cestu," vyjádřil se Růžička.

Podle Petra Vogela se například v Národní technické knihovně použily architektonicky šetrné principy, a tak se dosáhlo již efektivního provozu. Žádné další technologie se proto nemusely instalovat.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů