Čtvrtek, 28. března 2024

Myslíte si, že toho o stromech víte dost? Kvíz vás možná překvapí!

Myslíte si, že toho o stromech víte dost? Kvíz vás možná překvapí!

PRAHA - Víte, kolik let je nejstaršímu stromu na světě nebo co je to klimax? Pokud ano, můžete se stát jedním z výherců soutěže "Zachraňme stromy" a získat dárky od nakladatelství Academia, firmy Dřevotvar a společnosti IKEA. Vítězové dostanou například Historický atlas hub, jenž je první knihou u nás vytištěnou na papíře z certifikovaného dřeva, polštáře utkané v rámci podpůrného programu OSN pro ženy v Indii nebo sadu kuchyňského náčiní tradiční české výroby. První vítěze Arnika vylosovala včera, další vybere ještě 11krát v průběhu příštího roku. Soutěže je možné zúčastnit se jak na výstavě, která putuje po celé republice, tak na internetových stránkách Arniky.

Kvíz je součástí výstavy Zachraňme stromy. Ta na dvanácti panelech ukazuje, jaké funkce nám stromy poskytují a proč se vyplatí je chránit. "Obecně se ví, že stromy produkují kyslík, poskytují stín a jsou útočištěm pro ptactvo. Ale málokoho napadne, že lidem zpříjemňují klima nejen jejich ulice, ale také klima celé planety, či dovedou produkovat přírodní antibiotika, jimiž se chrání před mikroorganismy, které je napadají," řekl Jakub Esterka z Arniky, který se na přípravě kvízu podílel. "Je důležité poznávat to, co nám stromy denně poskytují, abychom jim jejich službu mohli alespoň částečně vrátit," dodal. Uctívání stromů je starší než křesťanství. Stromy jsou také součástí lidových zvyků a různých mýtů, aleje utvářejí typický ráz české krajiny. Cílem výstavy je také poukázat na to, jak je možné bránit kácení zdravých stromů a co pro jejich zachování ve městech i v krajině může udělat každý z nás.

Ze správně zodpovězených kvízových lístků byli včera vylosováni výherci. Jsou jimi Iva Jaburková ze Šluknova, Radim Ondraš z Ostravy a Štěpán Klempíř z Chrudimi. Mohou se těšit na dárky, které jim význam stromů také připomenou. "Certifikát FSC - Forest Stewardship Council - označuje dřevo ze stromů, které byly vypěstovány i vytěženy šetrným a udržitelným způsobem. Výrobky, které dostanou výherci, připomínají ohleduplnost, se kterou bychom měli přistupovat k lesům. Stejně ohleduplní musíme být i ke stromům ve městech nebo ve volné krajině, kde je jejich kácení, pokud nejsou nemocné, zcela nepřijatelné," vysvětlil Martin Skalský, který v Arnice vede kampaň Zachraňme stromy.

Historický atlas hub je první knihou v České republice, která byla vytištěna na papíře, vyrobeném právě z dřeva s označením FSC. Tradiční český výrobce dřevěných výrobků Dřevotvar poskytl jako cenu do soutěže sady kuchyňského náčiní, které jsou stejně jako celý jeho sortiment vyrobeny z takto získaného dřeva. IKEA věnovala výrobky, které sice na první pohled se stromy nesouvisejí, jsou ale ukázkou zodpovědného přístupu k životnímu prostředí. Bio káva byla vypěstována ekologickým způsobem, originální svícny vznikly jako alternativní výrobek namísto ukončené výroby elektrických pojistek, listy zbylé po sklizni banánů daly vzniknout originálním talířům a prodej barevných povlaků na polštáře pomáhá zlepšit situaci žen v indickém státě Uttar Pradesh.

Z přibližně svou set doručených odpovědí bylo několik desítek zcela správných. "Ze soutěžících, kteří správně odpoví na všech dvanáct kvízových otázek, budou losováni po dobu dvanácti měsíců každý měsíc vždy tři výherci cen. Nápovědi k některým z odpovědí je možné najít přímo na jednotlivých panelech výstavy. Od léta, kdy byla výstava "Zachraňme stromy" poprvé uvedena na hudebních festivalech, putuje po školách či knihovnách po celé republice. Až do konce roku je k vidění v ostravské Ústřední knihovně.

Výstava i soutěžní kvíz jsou součástí dlouhodobé kampaně Arniky "Zachraňme stromy". V té se loni podařilo pomoci prosadit novelu zákona o ochraně přírody a zrušit výjimku, která umožňovala správcům silnic kácet aleje podél silnic bez povolení. Arnika poskytuje bezplatné poradenství a ve spolupráci s místními občany a sdruženími brání stromy v desítkách kauz po celé České republice.

Soutěžní kvíz najdete zde: www.stromy.arnika.org
Stránky věnované výstavě: www.stromy.arnika.org
Co získají výherci: www.stromy.arnika.org
Stránky kampaně Zachraňme stromy: www.stromy.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů