Čtvrtek, 25. dubna 2024

Petr Štěpánek rezignoval na post radního pro životní prostředí

Petr Štěpánek rezignoval na post radního pro životní prostředí

Radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ) rezignoval na svou funkci. Následoval tak Markétu Reedovou (SNK ED), která již v úterý 15. prosince odstoupila z postu radní a náměstkyně primátora.

"Klub ODS se rozhodl ukončit spolupráci a rozhodl se jít cestou jednobarevné rady na základě volebních výsledků roku 2006. Z tohoto důvodu podávám s okamžitou platností rezignaci na post radního hlavního města," řekl Štěpánek.

Ten následně vypočetl úspěchy, kterých zelení v Praze za uplynulé období dosáhli. K největším podle něj patří například koncepce grantové politiky životního prostředí v Praze.

Zastupitelský klub ODS již za Štěpánka našel náhradu. "Jeho nástupcem bude zastupitel za ODS Štěpán Šlosár," řekl jeho předseda Pavel Žďárský.

"V době, kdy má ODS hledat ve svých řadách ty, kteří jsou odpovědní za obrovské finanční ztráty v projektu Opencard, odchází z rady Petr Štěpánek, který odpovídal za oblast životního prostředí a cyklodopravy," uvedla Kolínská s tím, že právě zelení přispěli k otevření kauzy Opencard.

Upozornila také na to, že strana je aktivní konstruktivní opozicí a že zelení dlouhodobě kritizují Blanku, největší tunel pražského rozpočtu. V připravovaném územním plánu vidí víc problémů než pozitiv a mají výhrady už k samotné proceduře jeho přijímání. Podporují také zaměstnance Dopravního podniku, kteří se navzdory vedení radnice snaží dělat dobře svou práci a kritizují netransparentní veřejné zakázky a přeměnu zelených ploch na stavební pozemky. "Pro klub Strany zelených se dnešním dnem nic nemění. Současná situace je výsledkem dlouhodobé krize pražské ODS. Je znepokojující, že dvacet let po listopadu 1989 budeme mít v Praze opět vládu jedné strany," ukončila Kolínská.

Po Štěpánkovi krátce vystoupila také Markéta Reedová. "Snažila jsem se Prahu reprezentovat vždy dobrým způsobem. Ty tři roky hodnotím pozitivně, děkuji i primátorovi, že jsem mohla v radě být," uvedla ve svém projevu. "Musím říci, že tu existují chyby, na které jsem já dlouhodobě upozorňovala. Musíme z těchto chyb vyvodit odpovědnost a udělat systémové změny. Budu se o to snažit z opozičních lavic," dodala.

Nástupcem Reedové v radě a na postu náměstka primátora se stane dosavadní radní pro kulturu Milan Richter (ODS).

Oběma bývalým radním po jejich vystoupeních poděkoval primátor hlavního města Pavel Bém (ODS).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů