Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

z klimatického summitu OSN v Kodani se dnes zpět do Prahy vrátil i ministr životního prostředí Jan Dusík. Jeho reakce na výslednou dohodu je následující:
"Kodaňská konference znamená pro Českou republiku jako člena Evropské unie promarněnou příležitost k dosažení ambiciózní dohody. V rámci možného je odouhlasení dohody klíčových emitentů o vybraných základních parametrech budoucí klimatické dohody pozitivní. Na finální dohodě, která bude předpokladem pro účinné omezení klimatických změn, nás příští rok čeká ještě hodně práce."Evropská komise, Evropská investiční banka (EIB) a banky členských států EU zahájily pomoc místním a regionálním orgánům na podporu investic do energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie. Celosvětový boj proti změně klimatu je jednou z hlavních priorit Evropské unie. Při plnění úkolu budou hrát významnou roli jednotky místní samosprávy členských států EU. Zařízení místní evropské energetické pomoci (ELENA) má za cíl pomáhat městům a regionům, a to prostřednictvím poskytování technické pomoci, struktury a realizací projektů co nejefektivnějším způsobem, aby mohly přilákat vnější finanční zdroje. Technická pomoc bude financována z programu Inteligentní energie pro Evropu II (IEE). Pro první rok bude k dispozici 15 milionů eur.

Šéf inovací ve Walgreens, Colin Watts, shrnul hlavní trendy v produktech v uplynulém roce při svém angažmá v porotě britské soutěže Product of the Year. Rozšiřujícím se přístupem je mikrosegmentace, výrobci při přípravě produktů velmi dobře rozumí unikátním cílovým segmentům u zákazníků a cílovým potřebám u těchto zákazníků. Dalším trendem je návrat k přírodě a snaha posílit ekologičnost produktu a jeho přírodní původ.

Výrobce sportovního zboží Puma otevřel nové vývojové centrum ve Vietnamu, které se profiluje jako "sportlifestylové". Centrum bude pokrývat až 85 % vývoje obuvnických technologií a 15 % vývoje oblečení. Sídlit v něm bude více než 40 dodavatelů materiálu, dílčích produktů a doplňků. Budova je navíc postavena v souladu s ekologickými požadavky: na střeše jsou umístěny solární panely pro výrobu energie a objemný kolektor dešťové vody.

Dva aktivisté z ekologické organizace Greenpeace pronikli včera večer na galavečeři, kterou v Kodani u příležitosti vyvrcholení klimatické konference pořádala pro stovku hlav států dánská královna Margrethe II. Aktivisté rozvinuli transparent s nápisem "Politici mluví - Vůdci jednají".

Příjemcům podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí bylo za dva roky existence tohoto programu proplaceno již šest miliard korun. Operační program Životní prostředí se tak stal v reálném čerpání programem s největším meziměsíčním nárůstem proplacených prostředků.
Operační program Životní prostředí je rovněž jeden z prvních programů, kterému se podařilo získat refundace vynaložených prostředků přímo z fondů EU. Na účet Národního fondu Ministerstva financí ČR byla připsána částka ve výši 9 487 554, 09 eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a částka 65 094 184, 90 eur z Fondu soudržnosti (FS).
OPŽP nabízí příjemcům průběžné financování projektů. Příjemce může předkládat faktury neuhrazené dodavatelům, a to každý měsíc, a fond mu po splnění podmínek garantuje zaslání finančních prostředků v lhůtě do 30 dnů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů