Pátek, 19. dubna 2024

Jan Dusík: Čína zpochybňovala i ta jednání, která běžně platí

Jan Dusík: Čína zpochybňovala i ta jednání, která běžně platí

Jan Dusík, ministr životního prostředí, se vrátil z Kodaně s rozporuplnými pocity. Pro Česko ze summitu v podstatě neplyne nic nového: budeme dál plnit závazky vůči EU.

HN: S jakými ambicemi jelo Česko do Kodaně?

Chtěli jsme dosáhnout toho, aby s k závazku, který máme v Evropě, snížení emisí do roku 2020 nejméně o 20 procent, přihlásily zejména Spojené státy, Čína a Indie a další rychle se rozvíjející země. Aby všichni svorně řekli, že takto bude vypadat nová, právně závazná dohoda.

HN: V čem vidíte hlavní důvod toho, že jednání nedopadla úplně podle představ?

Problém byl, že se to jednání vyvíjelo jako na houpačce. Moc se neposouvalo kupředu, řada jednání tam probíhala v zákulisí a stěžejní jednání se pak odehrávalo až v pátek odpoledne mezi Barackem Obamou, Čínou, Indií a zástupci EU.

HN: Vy osobně jste se zúčastnil nějaké zajímavé zákulisní debaty?

Byl jsem například na schůzce evropských ministrů s americkými kongresmany. Ministři se ptali kongresmanů na legislativu spojenou s životním prostředím, která je i pro nás velice důležitá a kterou by měli v americkém senátu přijímat někdy začátkem příštího roku. Je vidět, že názory tam jsou striktně rozdělené podle partají - republikáni se na to tváří dost odmítavě, říkají, že to není účelné. Demokrati zase ty nové zákony podporují. Nakonec to vypadá, že legislativa asi projde, ale nějakou dobu to ještě potrvá.

HN: V čem konkrétně spočívaly chyby summitu?

Hodně důležitá byla role Číny, která jednak sama, jednak prostřednictvím skupiny G77 vlastně negovala veškerá jednání a vše, co se odehrávalo mimo plenární zasedání, zpochybňovali. Přitom je běžné, že s nejproblémovějšími zeměmi se jedná právě v užším kruhu.

HN: Co summit přinesl Česku?

Pro nás platí potvrzení závazků, které máme uvnitř unie. Naopak snížení emisí se nebude stupňovat z 20 procent na 30. To bude až na tu další konferenci, zřejmě za rok. A my budeme prostě pokračovat v dalších opatřeních, která máme naplánována na národní úrovni, například snižování spotřeby energie v budovách, zavádění čistších paliv v dopravě a podobně.

HN: Co říkáte na návrh zákona, který před pár dny předložily ČSSD a zelení a kterým by se ČR zavázala snížit emise o dvě procenta ročně vůči současnému stavu?

Je to dobrý zákon, souhlasíme s tím. Ale bude to potřeba ještě rozpracovat.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů